Цей матеріал надійшов до редакції ще в жовтні. Тоді ж він був підготовлений до друку, доповнений коментарем з Українського центру грипу та ГРВІ. Та через перевантаження іншою, актуальнішою, як нам здавалося, на той час соціальною тематикою, а також великою кількістю законодавчих актів, з його оперативним надрукуванням не склалося. Та з огляду на ситуацію, яка в країні із захворюванням населення на грип та серйозні його наслідки, ми вирішили запропонувати читачам цю публікацію. Бо факти, що в ній наводяться, це багато в чому причина сьогоднішніх проблем. На жаль, чиновники від охорони здоров’я ні тоді, ні зараз не помічають загрози.

 

Вирішила зробити щеплення проти грипу, адже в мене — мале дитя, яке ще й у садок не ходить, тож не хочеться принести вірус додому. Збиралася вакцинувати всіх дорослих, котрі контактують із донечкою: чоловіка, бабусю і дідуся. Спочатку зробила дзвінок до поліклініки за місцем свого проживання. У реєстратурі мені відповіли так: «Кабінет щеплення закритий три роки». Зателефонувала до поліклініки, що діє при обласній клінічній лікарні імені Олександра Гербачевського. Відповідь така само: «Щеплення проти грипу ми не робимо». Гм... Потім почала обдзвонювати всі медичні установи Житомира, які змогла згадати: обласний діагностичний центр здоров’я і спортивної медицини, державну санепідслужбу області (до речі, на її сайті першою новиною тоді була саме стаття про вакцинацію як «найефективніший засіб для захисту організму від усіх актуальних штамів грипу». На «закуску» залишила приватні клініки — «Медібор», «Асклепій». І скрізь — одне й те саме: ні! А в одній із таких установ узагалі дуже здивувалися, чого я так уперто хочу зробити щеплення. Порадили краще сидіти вдома, пити чай з калиною-малиною, дихати часником.


Далі пошуки вакцини завели мене до аптек. Пробіглася по кількох із них, запитала у фармацевтів, чи бувають у продажу такі вакцини. Відповіли, що не бувають, бо для того, щоб їх зберігати, необхідне особливе холодильне обладнання, та й попиту вони, мовляв, не мають.


І знову сиджу перед монітором комп’ютера, шукаю в Інтернеті, де ж можна зробити щеплення. Знайшла! Найближче від Житомира — тільки в Києві. У багатьох приватних клініках та центрах пропонують на вибір вакцини різних виробників і різної вартості. Є в них і послуги з корпоративного вакцинування, наприклад, зробити щеплення всьому колективу підприємства. Коштує вакцина в межах 200 гривень за дозу. Але додатково треба зробити там аналізи крові й сечі та пройти консультацію лікаря. Усе це, звісно, платно. Не забуваймо ще й про витрати на дорогу. Отже, моїй родині з чотирьох дорослих осіб таке задоволення коштувало б понад дві тисячі гривень. Цікаво, чи багато знайдеться охочих, долаючи всі незручності, дістатися до столиці й таки зробити те щеплення? Не думаю.


А те, що звідусіль чиновники і медики застерігають щодо небезпеки грипу і радять вакцинацію, напевно, є лише бажанням прозвітувати «для галочки», а ви що хочете, те й робіть, тобто хворійте на здоров’я... Калина й малина вам у поміч!

Житомир.

 

P.S. Як повідомили кореспонденту «Голосу України» в Українському центрі грипу та ГРВІ, офіційно протигрипозні вакцини нікуди не надходили. Схоже, що Мінохорони здоров’я України пустило справу на самоплив. Який засіб певні область чи лікувальний заклад «дістали», той і використовують. Де вони беруть вакцини — чи зі старих запасів, чи десь купують — невідомо.