У Комітеті з питань промислової політики та підприємництва відбулося засідання робочої групи з підготовки проектів законів до другого читання. Йшлося, зокрема, про депутатський проект «Про внесення змін до Закону «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» щодо лібералізації системи державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності (реєстр. №2418а). А також «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення законодавства у сфері державного нагляду (контролю) (реєстр. №2531а), поданий Кабінетом Міністрів.


Мета депутатського законопроекту — переорієнтація діяльності органів державного нагляду (контролю) зі здійснення фіскальних функцій на виконання сервісних та консультативних функції; налагодження конструктивних відносин між суб’єктами господарювання та органами державного контролю (нагляду), наслідком чого має стати створення додаткових передумов для детінізації бізнесу. Крім того, більш чітке, цільове і виправдане застосування заходів державного нагляду (контролю); створення додаткових правових гарантій для суб’єктів господарювання при здійсненні заходів державного контролю (нагляду).


Водночас, обґрунтовуючи необхідність ухвалення урядового проекту, в пояснювальній записці зазначається, що проект спрямований на узгодження окремих норм закону про контроль. Крім того, документом створюється інтегрована автоматизована система державного нагляду (контролю) з інформацією про всі проведені заходи, підвищується відповідальність посадових осіб органів державного нагляду (контролю). А також передбачається встановлення єдиного порядку стягнення адміністративно-господарських санкцій, які застосовуються органами державного нагляду (контролю) за фактами встановлених порушень. Запровадження цих положень сприятиме впорядкуванню здійснення державного нагляду (контролю) та підвищенню рівня захисту бізнесу, вважають урядовці.


Засідання робочої групи відбулося за участі народних депутатів, представників органів державної влади, профільних асоціацій та громадськості. Її метою є, зокрема, напрацювання спільних підходів для лібералізації системи державного нагляду та дерегуляції української економіки у ході підготовки законопроектів до другого читання.


Під час засідання було обговорено також низку важливих питань, пов’язаних із модернізацією підходів організації планового контролю контролюючими органами, створення єдиної інтегрованої автоматизованої системи державного нагляду (контролю).


Вл. інф.