Співіснування


Після чергової серії безрезультатних спроб відбити хоч одну вівцю від отари Вовк переконався в марності агресивних зусиль за цих обставин і вирішив змінити ризиковану тактику відвертої конфронтації на пошуки шляхів до своєї мети в умовах довір’я, взаєморозуміння й гарантованої безпеки. Відтак він виступив перед Вівчарем із конструктивною пропозицією врегулювати всі назрілі проблеми й суперечності полюбовно, висунувши за основу для переговорів єдину умову:


— Викинь свою рушницю й розжени собак — тоді ми будемо мирно співіснувати і я твоїх овець не чіпатиму!


Плюралізм


— Не з’їдай мене, — умовляла Зайчиха Лисицю, потрапивши їй до лап. — Досить, що ти мого Зайця з’їла. Зглянься хоч на зайченят: коли й мене з’їси, вони ж зовсім осиротіють...


— Ти, звичайно, маєш право висловити власну думку і обстоювати свої позиції, — відповіла Лисиця. — Але навіщо ж спотворювати факти і зводити наклепи на свою благодійницю? Та ти повинна була подякувати мені, що я, по суті, уберегла твого недолугого Зайця, а то б він дістався знаєш кому? Отому ненажерливому Вовкові! А щодо зайченят, яких мені теж дуже шкода, то, запевняю тебе, я їм тільки допоможу звільнитися від такої зухвалої і нерозсудливої матері, що насмілилася самій Лисиці свої претензії виставляти...


Чорна невдячність


— А ти, виявляється, невдячна... — докірливо процідила Чапля крізь дзьоб, з якого силкувалася вислизнути Жаба. — Замість того щоб сіпатись і даремно лапами дриґати, краще б спокійно подумала і глибоко усвідомила, хто тебе з болота витяг: якби не я, квакала б ти в своїй гидкій драговині, аж поки не попалася Вужеві в пащу!..


Мирна ініціатива


— Давай жити в мирі! — звернулася Гусінь до Пташки. — Віднині щоб ні ти мене не їла, ні я тебе...


Аргумент


— Я б вам не радив мене їсти, — звернувся до Вовка Баран. — Сам Вівчар казав, що з мене колись прекрасні шашлики вийдуть!


Запахи


Зграя Вовків спіймала в лісі Єгеря та Браконьєра.


Єгеря хижаки обнюхали й відпустили, бо він смердів сіном, а Браконьєра розірвали і з’їли, бо той пах козлятиною...


Гриць ГАЙОВИЙ.


Київ.