Українські фізики розробили унікальний обігрівач

 

Як позбавитися енергетичної залежності — одне з найголовніших та найболючіших питань, що турбують українців, тим паче сьогодні, коли тарифи на газ зросли, а зарплати залишилися на колишньому рівні. І хоч чиновники звітують, мовляв, увійшли в зиму «на всі сто», ми вже звикли, що переможні реляції аж ніяк не зможуть убезпечити від сумнозвісних подій Алчевська-2006 та Краматорська-2012. Та й обіцяні субсидії з кожним днем зігрівають дедалі менше.

 

 

— Нагрівальна керамічна панель із спеціальною вуглецевою ниткою всередині, яка, власне, і є винаходом, з одного кіловата електричної енергії здатна виробити три кіловати теплової, — переконує керівник проекту Сергій Петров (на знімку). — Вона втричі економніша за класичний електричний чи газовий конвектор. Впровадивши новацію в Україні, споживання газу принаймні у житлово-комунальному секторі вдасться звести до мінімуму.


Відмовитися від газового опалення зможуть навіть ті чотири мільйони (насправді їх значно більше, але такими є статистичні дані) малозабезпечених пільгових сімей, які ним користуються і часто-густо не можуть оплатити. Якщо цих людей забезпечити такими панелями, то це дасть 5 млрд. кубометрів газу економії, саме стільки, скільки нині бракує на опалювальний сезон. У грошовому еквіваленті — понад 35 мільярдів гривень.


Отже, розв’язання проблеми є, переконують у компанії. Уже налагоджено виробництво приладів. Але хочуть, щоб знали споживачі, керівництво країни. Є виробничі потужності, є спеціалісти. Справа за малим. За участю держави у впровадженні новації у життя. Підтвердженням, що винахід українських спеціалістів революційний, є те, що ним цікавляться десятки зарубіжних інвесторів. З розробками компанії знайомі у Європі, Америці, Китаї. Аналогів приладу немає.


Випробування засвідчили, що панель за один і той само час виробляє значно більше тепла, ніж стандартний електричний чи газовий конвектор, споживаючи мало не втричі менше ресурсів. Цим і пояснюється величезна зацікавленість європейських партнерів.


Те, що це не чергова мильна булька, свідчать чотири патенти та п’ять ноу-хау. Розробники навчилися запускати процеси квантової фізики, котрі дають додаткове тепло, перетворюючи електричну енергію на теплову за рахунок інфрачервоного випромінювання. А відсутність металевих компонентів виключає можливість негативного електромагнітного впливу на організм людини. Крім того, не спалюється кисень, а сам прилад пожежобезпечний.


Як розповів комерційний директор підприємства Ростислав Мазур, одна стандартна панель здатна обігріти кімнату площею 13 кв. м. За його словами, прилад значно економніший і безпечніший за газові та електричні конвектори, окуповується менш як за 6 місяців, тобто протягом одного опалювального сезону.


— Опалюючи стандартну квартиру середньою площею 70 квадратних метрів, за сезон матимемо економію 12,8 тис. грн. порівняно з газовими конвекторами, а також 21 тис. грн. порівняно з електричними, — наголошує комерційний директор. — Термін служби усіх приладів — від семи років. Гарантія — 2—3 роки.


Ефективність панелей підтвердили європейці. Після лабораторних випробувань Чеська Республіка видала європейський сертифікат якості, що підтверджує ефективність приладу і надає право продавати панелі на території Європейського Союзу. Це своєрідна відповідь компанії на сумніви скептиків, що не вірили в унікальні властивості новинки. А незабаром будуть відомі результати лабораторних досліджень китайських спеціалістів, що дасть змогу отримати місцевий сертифікат якості і право на продаж приладу в Піднебесній. Додамо, що в конструкцію панелі внесено важливі поліпшення, пов’язані з нестабільною напругою в електричній мережі України. Вона здатна видавати максимальне тепло навіть за напруги 190 вольт, не потребуючи додаткового стабілізатора напруги.


Генеральний конструктор не натішиться й революційною новинкою — енергоощадним тепловентилятором для обігріву житлових і виробничих приміщень.


— Замість традиційної тенової спіралі використовуються інфрачервоні товстоплівкові нагрівачі й авторські конструкції теплообмінників, що дає змогу економити до 40% електроенергії. — каже Сергій Петров. — Наприклад, тепловентилятор потужністю 5 кВт споживає не більш як 3,8 кВт електроенергії на годину. Прилад «всмоктує» повітря, за допомогою інфрачервоного нагрівача нагріває його і подає в зворотному напрямку з істотною мінімізацією тепловтрат. Такі тепловентилятори можна використовувати для обігріву великих приміщень: складів, цехів, спортивних залів.


Тепловентилятор ідеальний для навчальних закладів та інших бюджетних організацій, допоможе значно заощадити витрати на опалювання приміщень, переконані розробники.


На жаль, в управлінні комунікації та зв’язків з громадськістю Держенергоефективності, яке мало б якщо не опікуватися, то цікавитися схожими винаходами та їх авторами, навідріз відмовилися від будь-яких коментарів. Сказали: щоб оцінювати доцільність чи недоцільність широкого впровадження та використання згаданих панелей, необхідно отримати від розробника інформацію про технічні характеристики обладнання та дані випробувань. А нам здавалося, що Держенергоефективності для того й існує, щоб відстежувати ситуацію і тримати руку на пульсі подій. Принаймні тих, що стосуються енергозбереження та енергоефективності.

(bondar@golos.com.ua).


Фото надане компанією.