Давно забутий аромат запашного дров’яного диму стелиться над вулицями Ковеля. Секрет у тому, що на десяти котельнях тут, поруч з традиційними газовими, встановлено додаткові твердопаливні котли. Всі вони працюють на місцевих видах палива: дровах, тирсо- і торфобрикетах.


За словами міського голови Ковеля Олега Кіндера, це дало змогу зекономити майже двадцять відсотків природного газу та, попри ліміти блакитного палива, без проблем увійти в нинішній опалювальний сезон. Понад те, в місті, на відміну від Луцька, усе літо в квартири подавали гарячу воду.


Встановлюючи твердопаливні котли, тут ще й місцевого товаровиробника підтримали! Адже в місті працює спільне українсько-литовське підприємство «Кальвіс», продукція якого — котли — надійна і має високий коефіцієнт корисної дії.


Важлива деталь: усі тепломережі Ковеля закільцьовані, а це дає можливість за аварійної ситуації на одній з котелень підключати іншу. Міський голова обіцяє, що альтернативні види палива використовуватимуть і надалі. Просто гріх не скористатися тим, що Волинь багата на лісові ресурси й посідає перше місце за покладами торфу.


Єдине, що турбує, ціна на дрова. Жодних гарантій їх безперебійного постачання лісгоспи не дають. Так само як немає і стабільності в цінах. Ніхто не гарантує, що завтра дрова значно не подорожчають. Тут місцева влада мала б підставити своє плече споживачам.

Волинська область.

 


На знімку: в котлах, що виготовляє СП «Кальвіс», горить будь-яке місцеве паливо — дрова, дерев’яні тріски, тирсо- і торфобрикети.


Фото автора.