У Комітеті Верховної Ради з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення відбулося засідання робочої групи з доопрацювання проекту Трудового кодексу України.


Члени робочої групи завершили розгляд поправок народних депутатів до розділів, які стосуються виникнення і припинення трудових відносин та трудового договору.


Під час попереднього засідання робочої групи було розглянуто пропозицію низки народних депутатів щодо виключення зі ст. 51 «Документи та відомості про особу, що подаються під час прийняття на роботу» обов’язкового надання трудової книжки. Під час обговорення члени робочої групи зазначили, що у трудовій книжці міститься інформація про трудове життя працівника, трудову практику, його кваліфікаційне зростання, про наявність роботи у важких, шкідливих та небезпечних умовах, що в результаті має значення для наступного призначення пенсії. Тож цю пропозицію було відхилено, оскільки без запровадження державного електронного реєстру даних про кожного працівника, якого зараз ще немає, вилучення трудових книжок може призвести до порушення прав працівників.


Також відбулася дискусія щодо статей, які стосуються особливостей регулювання трудових відносин деяких категорій працівників. Зокрема, встановлено, що відносини членів виробничих кооперативів та фермерських господарств регулюються трудовим законодавством у випадках, якщо це передбачено їх статутом або іншими внутрішніми документами.


Робочою групою позитивно врегульовано низку інших положень. Наприклад, це стосується статей, норми яких визначають трудові відносин іноземців та осіб без громадянства, які працюють в Україні, а також трудові відносини громадян України, які працюють в Україні за трудовими договорами з іноземними роботодавцями.

 

За повідомленням інформаційного управління апарату Верховної Ради.