За контроль над ключовим мегаполісом східної України розпочалася серйозна боротьба між «патріотами» і «опозицією»

 

Те, що в Дніпропетровську настають «веселі» часи, стало очевидно одразу після оголошення результатів місцевих виборів. Симпатії виборців чудернацьки поділили депутатський корпус на «гуртки за інтересами». І практично не залишили новообраному міському голові Борису Філатову шансів на спокійну «годівлю».

 

 

Сьогодні громаду дніпропетровців у міській раді представляють п’ять партій. Три з них умовно «патріотичні» і «пропрезидентські»: «БПП «Солідарність»; «УКРОП» і «Самопоміч». Ще дві, теж «патріотичні», — «Опозиційний блок» і «Громадська Сила» місцевого політика Загіда Краснова — є формально «опозиційними».


Для громадян, обізнаних із політичними реаліями Дніпропетровська, імовірність подальшого об’єднання у стінах міськради «Опозиційного блоку» і «Громадської Сили» не викликала жодних сумнівів. Представники обох сил прекрасно спрацювалися за минуле десятиліття на плідній ниві управління міським майном саме під чуйним керівництвом Загіда Краснова. (Той факт, що Партія регіонів тепер називається «Опоблок», нікого, звичайно, не вводив в оману).


Цей самоочевидний альянс одержав 32 крісла в сесійній залі — рівно половину.


Таким чином, трійці партій, що залишилася, («БПП «Солідарність», «УКРОП» і «Самопоміч») залишалося або віддати місто на милість «опозиції», або об’єднуватися в ситуативний союз навколо очільника міста. Союз, варто зазначити, дещо суперечливий. Викликаний швидше публічною позицією партій, ніж реальним інтересом. Хоч би там як було, але мар’яж відбувся. Ще 32 депутати сформували другу половину міськради. Голос самого Філатова виявився «золотим» — забезпечував «своєму» альянсу більшість в ухваленні рішень.


Хто в домі господар?


Перше випробування на міцність новостворені альянси пройшли на першій сесії дніпропетровської міської ради. Було заявлено десяток питань, серед яких такі ключові, як обрання секретаря, виконкому та комісій. Тобто — всього «найсмачнішого», що є в політиці міського рівня. Борис Філатов підтяг на сесію цілий десант із Верховної Ради. У залі відзначилися Максим Курячий (БПП), Семен Семенченко («Самопоміч»), Андрій Денисенко («УКРОП»), Юрій Береза («Народний фронт»). Мабуть, їхні поважні фігури мали утримати потенційних порушників партійної дисципліни від нерозсудливих рішень. І змусити «філатовську» більшість голосувати, як належить.


Опонентів представляла різношерста публіка на «гальорці» залу. Озброєні мегафонами, гучні «активістки» періодично скандували «Ганьба!». Чим вносили чимало різноманітності до традиційно нудної процедури ухвалення важливих для міста рішень.


Голосування вже по першому принциповому питанню — кандидатурі секретаря — показало, що реальної більшості у Філатова немає. Спочатку міський голова намагався грішити на електронну систему «Рада», яка неправильно підраховувала голоси. Але таємне голосування бюлетенями видало той само результат. Кандидатура «патріотичних сил», Каміль Примаков від БПП, не пройшла. Після цього Філатов залишив сесію, а в залі почалися сутички, вибивання дверей та інше.


А вже до вечора того само дня з’явилася інформація, що «опозиція» знайшла 33 депутатські голоси та висунула свого кандидата на посаду міського секретаря. Ним зовсім очікувано став Загід Краснов.


Наступні дні запам’яталися городянам «зеленими чоловічками», які окупували будівлю міськради. За офіційною версією, бійці добровольчих батальйонів проходили стажування в «Школі молодого політика». Вчилися натискати кнопки для голосування. За неофіційною, — Філатов тестував систему «Рада» з метою виявлення сторонніх втручань. Можливо, сподівався змусити підконтрольний альянс проголосувати публічно за свого протеже. Або намагався блокувати сесійну залу, сподіваючись-таки зібрати керовану «більшість» до того, як опоненти через лазівки в нормативних актах протягнуть свою кандидатуру.


Як би там не було, 29 грудня, о 6 годині ранку, депутати міської ради зібралися на іншому кінці міста — у будівлі райради Амур-Нижньодніпровського району — і на виїзній сесії обрали секретарем Дніпропетровської міської ради лідера «Громадської Сили» Загіда Краснова.


Міський голова вирішив не чинити опору і виступив із письмовим зверненням до городян, де визнав обрання законним. Своє рішення пояснив тим, що поважає волю дніпропетровців, які вибрали таку міську раду.


А працювати доведеться


На такій оптимістичній ноті закінчився 2015 політичний рік у Дніпропетровську. У наступні тижні команда очільника міста послідовно доносила до городян через ЗМІ своє бачення майбутніх реформ. А також працювала над бюджетом-2016. Перед новим роком усім причетним очевидно було не до цього. Весь січень місто-мільйонник жило за хитрою схемою 1/12. Бюджет одного місяця 2015 року перенесли на 2016-й. Щоправда, до честі нового міського голови, хочеться зазначити, що зі своїми обов’язками він поки що справляється цілком гідно. Так, наприклад, кожної зими в Дніпропетровську зовсім зненацька для комунальників випадав сніг. Буквально «як сніг на голову». Після чого все місто на кілька днів було паралізованим. Цього року снігопади несподіванкою не стали. Місто оперативно прибрали і посипали.


В один із днів місцеві масмедіа облетіла інформація, що заступником міського голови негадано стала Світлана Єпіфанцева — голова міської партійної організації «Опозиційного блоку». Соціальна мережа «Фейсбук» вибухнула гнівними вигуками «ЗРАДА!!!», що не дивно, враховуючи передвиборну риторику Філатова. Останній відповів у традиційно зухвалій манері. Основна думка посилання — «не заважайте працювати».


Воно й не дивно, наступна сесія уже 1-го лютого. І бюджет непогано б було ухвалити. Та й анонсований парад реформ без підтримки депутатів провести ніяк не вдасться. Тож політика політикою, а домовлятися доведеться. Зокрема й з «непримиренним ворогом», якщо зібрати в купу «вірних друзів» не вдалося.

Дніпропетровськ.

 

ТИМ ЧАСОМ

 

Головний заступник дніпропетровського міського голови з «господарських питань» — в. о. першого заступника очільника міста Дмитро Погребов — на одному із брифінгів розповів журналістам, як у команді Філатова бачать співробітництво з «бунтівним» депутатським корпусом.


— Ми виноситимемо на сесії такі прості питання, так зрозуміло та прозоро сформульовані, що жодних різночитань і сумнівів вони не викликатимуть. І тоді ми всі, під телекамерами, побачимо, як вони за них голосуватимуть. А журналісти нехай показують це виборцям...


Хочеться вірити, що так воно й буде. А поки що на рівні чуток ходить інформація, що «опозиція» готує на сесію свій варіант бюджету-2016. І, певна річ, спробує його ухвалити. І «філатовські» реформи там, очевидно, не передбачені.