Перший демонстраційний потяг нового Шовкового шляху, який вирушив із Іллічівського морського торговельного порту 15 січня, досяг своєї мети — кордону з Китайською Народною Республікою.
Попри те, що тривалість рейсу перевищила заплановані 11—12 діб, у Міністерстві інфраструктури упевнені, що зміни в графіку під час тестового рейсу — це нормально. Спільне напрацювання маршруту країнами—учасницями проекту, а також виявлення «вузьких місць», щоб усвідомити, як уникнути їх надалі, — одне із завдань демонстраційного потяга, інформує наш одеський власкор Кирило ВОРОНКОВ.
Нагадаємо, потяг було відправлено за альтернативним маршрутом доставки товарів до Китаю та країн Середньої Азії в обхід Російської Федерації. Загалом технічні характеристики дають змогу відправляти до 40 вагонів з контейнерами. Нині потяг чекає завантаження товару для перевезення у зворотному напрямі.
До речі, у грудні минулого року чотири вітчизняні підприємства отримали ветеринарні сертифікати на експорт молока та молочної продукції до Китаю, а в січні нинішнього року такі самі сертифікати одержали ще два підприємства. Продуктову лінійку, спрямовану на експорт, представлено сухим молоком, молочною сироваткою і сиром, зазначив міністр аграрної політики і продовольства Олексій Павленко.