Ліс перетворили на смітник

Справжня «сміттєва війна» спалахнула між Херсоном та сусіднім із ним містом Цюрупинськом. Через відсутність власного полігона для утилізації твердих побутових відходів цюрупинські комунальники уклали угоду на вивезення 1,8 тисячі кубометрів ТПВ щомісяця на полігон в обласному центрі із підприємством, яке його обслуговує. Але через те, що цей об’єкт практично «спрацьований» і сан-

епідслужба не виділяє додаткових лімітів на відправлення сюди сміття, Херсонська міськрада взагалі заборонила завозити сюди побутові відходи з будь-яких інших населених пунктів. Відтак їхній «імпорт» триває незаконно і може бути хоч сьогодні припинений прокуратурою чи природоохоронними службами.

До укладання угоди про «імпорт» сміття в Цюрупинську економили на його утилізації навіть не роками, а десятиліттями, скидаючи весь непотріб, який «продукували» 25 тисяч городян, між піщаними дюнами біля залізничної станції Пойма. Однак проти відвертої наруги над природою нарешті збунтувалися екологи. «Через байдужість міської влади на стихійний смітник перетворилося сім гектарів земель із природними маслиновими гаями — територія Цюрупинського держлісгоспу. Дирекція лісгоспу намагалася боротися з екологічним варварством: встановлювала на в’їздах до гаїв шлагбауми, проводила роз’яснювальну роботу, та все було марно. Тож наш терпець остаточно урвався: біля шлагбаумів тепер цілодобово чергують працівники державної лісової охорони, котрі завертають будь-чиї машини з відходами. Ведемо переговори із владою Херсонщини про виділення коштів з обласного бюджету на очищення земель лісового фонду від завалів побутових відходів, яких тут десятки тисяч кубометрів», — каже головний лісничий обласного управління лісового та мисливського господарства Володимир Михайленко.

Чиновники просять почекати

Посадовці Цюрупинська в свою чергу просять трохи зачекати, обіцяючи лише за кілька місяців знайти вихід із ситуації, який задовольнить усіх. І водночас нарікають на обласних чиновників — мовляв, проблема так довго не розв’язувалася саме через влаштовані ними бюрократичні «рогатки».

«Чорна діра» обласного значення

Утім, куди подіти сміття, нині сушать мізки не тільки в Цюрупинську (хоча саме тут ситуацію обласна влада визнає найкритичнішою). У сотнях сіл та селищ Херсонщини, ба навіть у невеликих містечках ще з часів Союзу під звалища використовували яри та пустирі, не дуже витрачаючись на облаштування полігонів та те, щоб продукти гниття не отруювали повітря й ґрунтові води.

Коли з’ясувалося, що сморідні завали перетворилися на таку собі «чорну діру» обласного значення та вже загрожують поховати під собою курортний регіон, право-

охоронці почали відкривати кримінальні провадження за екологічні злочини й перекривати шляхи сміттєвозам. Проте органи місцевого само-

врядування під час кризи не спромоглися знайти кошти на облаштування менш шкідливих для навколишнього середовища полігонів з утилізації ТПВ, не кажучи вже про нові сміттєпереробні заводи — роботи розтягуються на роки, а відходів тим часом не меншає. От і «крутять» комунальники сміттям, як циган сонцем, намагаючись прилаштувати його до сусідів чи тишком-нишком скинути подалі від людського ока, поки міліція з прокуратурою на гарячому не спіймали.

 

Херсонська область.

Фото Юрія ПЕРЕБАЄВА (з архіву «Голосу України»).

Дослівно

«Біля Цюрупинська просто немає вільної ділянки землі, площі якої вистачило б для розгортання облаштованого відповідно до всіх норм та правил полігона з утилізації ТПВ. Тому ще два роки тому міськвиконком замовив проект будівництва компактного сміттєпереробного заводу із сортувальною лінією та майданчиком для тимчасового складування відходів. Він пройшов громадські слухання, маємо узгодження санепідслужби та екологів, хоча процес їх отримання неприпустимо затягнувся. Тільки обласному управлінню охорони природи на це знадобилося аж сім місяців! Ділянку під завод у 25 гектарів відшукали в зоні колишніх очисних споруд ліквідованого целюлозно-паперового комбінату, а те сміття, що залишилося після переробки, будемо вивозити на майданчик у десять гектарів біля села Козачі Лагері. Міський бюджет виділяє на реалізацію проекту 1,4 мільйона гривень, введення в експлуатацію першої черги сміттєпереробного заводу заплановано вже наприкінці нинішнього року. І замість того, щоб встромляти палиці в колеса, херсонські чиновники мали б бути зацікавлені у пришвидшенні робіт, адже потужностей майбутнього заводу з надлишком вистачить не тільки для утилізації відходів, вивезених із Цюрупинська, а ще й Херсону зможемо допомагати звільнятися від накопиченого сміття. А він на певний час залишатиметься єдиним у регіоні», — наполягає перший заступник міського голови Цюрупинська Сергій Пінькас.

ФАКТ

Із 698 населених пунктів Херсонщини тільки в 331 органи місцевого самоврядування виділили земельні ділянки під полігони для утилізації ТПВ. А узаконити об’єкти спромоглися лише 36 населених пунктів, або тільки п’ять відсотків від загальної кількості. Це дані управління житлово-комунального господарства облдержадміністрації.