«Здійснюємо реформи, змінюємо Україну» — важко придумати пафосніше гасло для урядового звіту за минулий рік, де за численними цифрами годі шукати значущих показників, які б ілюстрували досягнення країни в цілому та підвищення добробуту кожного українця, зокрема.

Та й звідки взятися тому добробуту, коли Мінсоцполітики наприкінці минулого року заявило, що рівень безробіття досяг максимуму за всю історію незалежної України: майже 23% молоді в країні не працевлаштовано. За даними Держстату, на початок року кількість безробітних сягнула майже 500 тисяч осіб.

Як вважає керівник ГО «Публічний аудит» Максим Гольдарб, жодних передумов для вирівнювання динаміки та покращення економічної ситуації сьогодні немає. Через відсутність управління економікою населення країни стрімко скорочується. Причина — зовсім не міграційні процеси. Адже, за статистикою, природне зменшення населення в Україні становить 500 осіб на день.

— На жаль, нинішнє управління українською економікою свідчить: що швидше це управління у вигляді конкретних осіб буде змінено, то більше населення в цій країні залишиться. Нині ми стоїмо перед загрозою дуже різкого зменшення кількості громадян України — і ці цифри не знижуються, а лише зростають. ООН уже прогнозує, що до 2050 року населення України може скоротитися до 24 млн., — зазначає експерт.

За словами Максима Гольдарба, головна проблема — в шаленому падінні економіки. Хоч би що говорили високопосадовці, в Україні відбувається спад за всіма основними макроекономічними показниками. Мінус 30% показали експорт та імпорт за перші 9 місяців 2015 року. Оборот роздрібної торгівлі — мінус 20,7%. Обсяги промислової продукції — мінус 13%. Понад те, пасує навіть сільське господарство — майже мінус 5%. Усі ці мінуси виливаються в мільярди доларів, що їх вже втратила економіка держави.

— Україна не має ресурсів для нарощення виробництва, втрачає ринки збуту. Закономірно, що на цьому тлі скорочуються реальна заробітна плата (-20%) та реальний дохід населення (-26,6% у ІІІ кварталі). Водночас у Кабміні з високої трибуни урочисто заявляють, що номінальний ВВП підвищився і становить за підсумками минулого року майже 86 млрд. доларів. Звичайно, підвищився, адже його підрахували в девальвованій гривні та забули уточнити, що ВВП 2015 року відповідає ВВП України 10-річної давності, — акцентує експерт. 

Мало того: заходів для наведення ладу, констатує спеціаліст, жодних.

— Усі дії нинішніх керманичів спрямовані на вимивання грошей, що ще залишилися у населення. Усіх і під будь-яким приводом: податки, війна, податки на пенсію, тарифи на ЖКП, а інакше — залякування штрафами, пенями, конфіскаціями, кримінальними справами. Урядовці запевняють, що «так треба», що інакше «економіка не запрацює». І водночас уже два роки економіка країни виживає за інерцією — немає жодних успіхів, які можна було б справді ставити в заслугу уряду, — стверджує Гольдарб. 

Усе це разом, переконаний експерт, закономірно призводить до посилення міграційних процесів.

— Якщо не керувати ситуацією зараз, годі очікувати змін у подальшому. Коли економікою не управляють, коли їй заважають розвиватися, коли, розуміючи, що пробуксовують одна за одною господарські галузі, обтяжують податковий тягар, підсилюють дозвільні процедури, очікувати розвитку не доводиться, — каже він.

Тенденція вивільнення робочих місць, за прогнозом експерта, залишиться і дедалі більше посилюватиметься. Так, навантаження зареєстрованих безробітних на 10 вакантних посад у цілому по країні збільшилося зі 127 осіб на кінець листопада до 189 — на кінець грудня 2015 року. Порівняно з відповідним періодом 2014-го цей показник збільшився на 44 особи. На цьому тлі, за словами фахівця, не можна оминути увагою заяви перших осіб Польщі про те, що були б раді бачити в себе мільйони українців як трудових емігрантів.

— Власне, немає нічого дивного, адже наші громадяни кваліфіковані, добре освічені — вони цілком можуть досить швидко інтегруватися в європейське життя. З одного боку, непогано, але з другого — це привід для влади добре задуматися, адже мільйони осіб почули, що їх чекають в іншій країні, де стандарти життя на щабель вищі, ніж у нас.

Яких контрзаходів ужив український уряд у цій ситуації? Що він зробив для того, щоб зацікавити молодь розвивати підприємництво в своїй країні? Коли він заявив: хочете торгувати — торгуйте, хочете створювати продукт — створюйте, хочете послаблення податкового тягаря — ми створимо величезну офшорну зону. Тільки інвестуйте у вітчизняний ринок.

Такого немає — під дією зовнішніх і, що дуже сумно, внутрішніх чинників наша влада, здається, робить все, щоб пришвидшити невтішні прогнози ООН.

Підсумовував Віктор БОНДАР.

Мал. Миколи КАПУСТИ.