Так називається чергова ініціатива народного депутата Станіслава Березкіна, мета якої — навчання представників місцевих рад. Розпочалась вона з Бобринецького району на Кіровоградщині.

 

Разом із волонтерами громадської організації «Спільна дія» до Бобринця завітав експерт Інституту політичної освіти Олександр Солонтай. Керівник програми практичної політики не лише ознайомив місцевих депутатів із законодавством, яким визначено їх статус, повноваження, обов’язки та права, а й відповів на всі запитання, які турбують нині сільські та міські громади. Передусім щодо тонкощів децентралізації та об’єднання громад.


Експерт розповів про переваги, які отримують об’єднані громади України, зокрема Бобринецька. Про те, чому село залишилося без податку на прибуток із фізичних осіб, хто й для чого це зробив та які фінансові можливості вдалося обстояти для об’єднаних громад. Говорив про те, чому процес децентралізації поки що гальмується та хто реально стоїть за цим.


Найбільша дискусія розгорнулася довкола питань необхідності децентралізації влади, джерел її виникнення та законодавства про об’єднання громад. Своє розуміння щодо багатьох її аспектів висловив депутат кількох скликань, колишній сільський голова, голова ради сільгоспвиробників району, аграрій Сергій Німенко.


Як зазначив депутат районної ради Сергій Косенко, на такі семінари варто було б збирати не лише депутатів, а й чиновників, представників громадських організацій тощо. Бо справа дуже потрібна.
Заступник голови Бобринецької районної ради Наталія Сабліна переконана: «Маємо зробити все належне, щоб люди відчували: створення об’єднаних громад — це позитив. Поки що наші жителі відчувають лише негатив у зв’язку з нерівномірним розподілом бюджетних коштів».


Загалом жвава дискусія тривала понад чотири години. Зійшлися на тому, що законодавство не досконале, але саме нині у громад є шанс стати незалежними, фінансово самодостатніми. А найголовніше — що швидше відбудеться об’єднання громад і що більше їх буде створено, то скоріше почне розвиватися село, а процес децентралізації стане незворотним.


Навчальні тренінги депутатів, посадових осіб місцевого самоврядування заплановано провести в Компаніївському, Кіровоградському, Добровеличківському, Новоукраїнському та Вільшанському районах.


Модератор також презентував та подарував учасникам семінару книги колективу незалежних експертів з серії «Що має знати депутат місцевої ради» (в електронній версії з виданнями можна ознайомитися за посиланням http://іpo.org.ua/category/lіbrary/). Серед яких — книга про постійні депутатські комісії, в якій автори зібрали та узагальнили кращу практику роботи постійних депутатських комісій, надали рекомендації й поради для депутатів, службовців місцевого самоврядування, місцевих організацій політичних партій, журналістів, експертів, громадських діячів, науковців. Врешті, для всіх, хто цікавиться питаннями запровадження демократичних механізмів в управління місцевими справами.

 


На знімку: помічник народного депутата, голова ГО «Спільна дія» Ірина Малик (праворуч) дискутує з депутатами місцевих рад кількох скликань Зоєю Секрет та Наталією Сабліною.


Фото Петра МЕЛЬНИКА.