Вечірнє засідання 18 лютого

 

Верховна Рада ухвалила три останні законопроекти, необхідні для запровадження безвізового режиму з Європейським Союзом. Зокрема, парламентарії прийняли зміни до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України щодо виконання рекомендацій, які містяться у шостій доповіді Європейської Комісії про стан виконання Україною Плану дій щодо лібералізації Європейським Союзом візового режиму для України, стосовно удосконалення процедури арешту майна та інституту спеціальної конфіскації (252 — «за»).

 

Проект закону передбачає накладання арешту на майно в кримінальному провадженні у випадках необхідності збереження доказів, забезпечення виконання цивільного позову або стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, застосування конфіскації як виду покарання до фізичних осіб тощо.

Зміни до Закону України «Про прокуратуру» щодо забезпечення прозорості в організації діяльності Спеціалізованої антикорупційної прокуратури з метою виконання рекомендацій Міжнародного валютного фонду підтримали 302 парламентарії. Законопроект ухвалено з правкою глави фракції «Блок Петра Порошенка» Юрія Луценка про те, що посади в Антикорупційній прокуратурі можуть обіймати особи, які мають п’ять років юридичного стажу, а не п’ятирічного досвіду на прокурорських посадах. Також парламентарії підтримали правку народного депутата від фракції «Блок Петра Порошенка» Степана Кубіва, згідно з якою до складу конкурсної комісії не можуть входити державні службовці чи особи, що обіймають політичні посади, народні обранці, депутати місцевих рад, військовослужбовці, працівники правоохоронних органів, представники партій.

Відповідно до законопроекту, членами конкурсної комісії, яка здійснюватиме організацію та проведення конкурсу з призначення на адміністративні посади в Спеціалізовану антикорупційну прокуратуру, можуть бути особи з високими професійними та моральними якостями, суспільним авторитетом, значним досвідом діяльності у сфері запобігання або протидії корупції. Згідно з проектом закону, кандидатури на посади керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури та його двох заступників подаються на розгляд Генерального прокурора після отримання конкурсною комісією підтвердження щодо їх відповідності вимогам законів «Про очищення влади», «Про запобігання корупції» та «Про державну таємницю».

Зміни до деяких законодавчих актів щодо виконання рекомендацій, які містяться у шостій доповіді Європейської комісії про стан виконання Україною Плану дій щодо лібералізації Європейським Союзом візового режиму для нашої країни стосовно удосконалення засад діяльності Національного агентства з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, Верховна Рада ухвалила 261 голосом.

Голова Комітету Верховної Ради з питань запобігання і протидії корупції Єгор Соболєв, представляючи проект закону, зазначив, що комітет вирішив підтримати три поправки до документа. Зокрема, йдеться про неможливість створення спецфонду в Нацагентстві, виключення права відомства на технологічну переробку та поправку, відповідно до якої вилучення грошей може мати місце лише в тому разі, якщо за висновком Національного банку фінансова установа належить до категорії неплатоспроможних.

Крім того, законопроектом передбачається, що оклад керівника Антикорупційної прокуратури становитиме 12 мінімальних заробітних плат, його заступників — 11, начальників департаментів — 10. Главі агентства та його заступникам також встановлюється надбавка за особливий характер роботи та інтенсивність праці у розмірі до 75% посадового окладу з урахуванням надбавки за ранг.

Голова Верховної Ради Володимир Гройсман привітав ухвалення законопроектів щодо безвізового режиму з ЄС та подякував народним депутатам за відповідальне рішення та волю до перемоги. Глава парламенту зауважив, що історичне голосування символічно відбулося у день початку масових розстрілів активістів на Майдані. «Два роки тому в цей самий день під час Революції Гідності загинули справжні Герої, які віддали свої життя для того, щоб отримати справжнє європейське майбутнє», — зазначив Голова Верховної Ради.

Водночас народні депутати не змогли скасувати рішення 16 лютого 2016 року про прийняття в цілому законопроекту «Про внесення змін до Закону «Про вибори народних депутатів» щодо виключення кандидатів у народні депутати з виборчого списку в багатомандатному окрузі. Також парламентарії не підтримали скасування результатів голосування за закон про внесення змін до Закону «Про запобігання корупції» щодо електронної системи подання та оприлюднення декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.