19 лютого на ІV сесії Одеської облради депутати проголосували за передачу будівлі Бродської синагоги по вулиці Жуковського, 18 в Одесі з обласної власності Одеській іудейській релігійній громаді «Хабад-Шомрей Шабос». Вона відбулася на підставі Указу Президента України від 21 березня 2002 року «Про невідкладні заходи щодо подолання негативних наслідків тоталітарної політики колишнього Союзу РСР щодо релігії й відновлення порушених прав церков і релігійних організацій».

Увесь цей час будівлю так і не було передано іудейській громаді з однієї причини — у ній розташовується Державний архів Одеської області. У липні 2015 року «Голос України» писав про аварійний стан будівлі й про брак місця для зберігання документів, яких на сьогодні уже майже 2,1 млн. Писали ми й про те, що розв’язанням проблеми може бути тільки надання нового приміщення Держархіву, яке зможе вмістити всі документи, а також матиме потенціал для розширення.
2015 року Держархів просив передати їм в оренду виробничі потужності видавництва «Черноморье», які не експлуатуються, на площі Дерев’янка в Одесі. Тоді керівництво Одеської облради не зважилося на це. А тепер у комунальній власності облради для Держархіву не знайшлося жодного приміщення на території Одеси. Тому співробітникам запропонували будівлю в селі Олександрівка Комінтернівського району. Це — напівзруйнований двоповерховий будинок на території обласної психіатричної лікарні № 2. На наступній сесії облради планується розглянути питання про виділення з бюджету 10 млн. грн. на реконструкцію цієї будівлі.
Керівник архіву Володимир Левчук вважає цю пропозицію неприйнятною: «Будівля, у якій ми перебуваємо, має площу 2700 кв. м. і цього не вистачає. Нам пропонують переїхати в будівлю площею 1700 кв. м». Директора підтримує і його колектив, і архівісти з інших областей. «Готується протест від усіх обласних архівів України», — попереджає заступник директора Держархіву Одеської області Лілія Білоусова.

Одеська область.

 

 

Будівля архіву. 

Фото автора.

 

 

Корпус, у який пропонують переїхати. 

Фото Держархіву Одеської області.