Те, що з весною ціни починають зростати — ми вже звикли. На бензин — тому що посівна, а здорожчання «горючки» позначається на вартості інших товарів. На овочі-фрукти, бо у ціну закладаються витрати на їх зберігання, а тепличні огірки-помідори, зрозуміло, дешевими бути не можуть. Утім, цінники в нашій торговельній мережі законами ринку обґрунтовуються важко.

Відповідь на запитання: «Чому життєвонеобхідні лікарські препарати за кордоном часто коштують дешевше, ніж у вітчизняних аптеках?» і «Чому українські пенсіонери змушені ходити по медикаменти, наче в ювелірну лавку?» — доводиться шукати не лише у ринковій площині.

 

Бензин та дизпаливо


Ціни на АЗС, на жаль, піднімуться на 3—5%. Серед причин — нестабільність національної валюти, адже пальне значною мірою імпортується, тож його вартість безпосередньо залежить від курсу в обмінниках. До того ж акцизи на нього встановлені в євро. Активне розгортання весняно-польових робіт також підігріватиме попит і ціни на дизельне паливо та бензин. Літр солярки у перший місяць весни вірогідно додасть копійок 50, а популярний серед автомобілістів А-95 — навіть гривню. Ці чинники плюс апетити «королів бензоколонок» — більший аргумент, ніж здешевлення нафти за кордоном. Запитання «Скільки коштуватиме бензин в Україні, якщо нафта у світі буде безплатною?» для нас є актуальним і багатьма не сприймається як жарт.


Борошно


У роздрібних мережах утримуватиметься в цінах січня-лютого, тобто на рівні 7,5-9 гривень за кілограм, за рахунок значних складських запасів. Та вже у квітні може спостерігатися тенденція до здорожчання. Ціни на пшеницю, услід за девальвацією гривні, на внутрішньому ринку йдуть угору. А це привід і для підвищення вартості борошна.   

 
Хліб


Хочеться сподіватися, не дорожчатиме. Адже і нинішні ціни чимало споживачів вважають надто високими. Причому вартість продукту №1 не гарантує його якості. Ви можете придбати 500-грамовий батон «з вершковим маслом» за 11,2 гривні. А наступного дня виявити у фірмовій упаковці скибку з цвіллю.


Крупи


Можуть услід за гречкою дещо додати в ціні. Вартість останньої, як на мене, перетнула всі розумні межі — кілограмовий пакет у деяких торгових точках уже коштує понад 40 гривень. На її фоні рис по 25—28 гривень за кілограм вже не видається дорогим. Якщо стрімке подорожчання триватиме і надалі, то незабаром дієтична каша зрівняється у ціні зі свининою. Хоча затрати на виробництво кілограма м’яса і кілограма гречки різняться суттєво. Причина дорожнечі — скорочення виробництва у минулому році — тоді гречки посіяли менше, ніж у 2014-му, до того ж її урожайність виявилася нижчою. Втім, на полицях магазинів дефіциту не спостерігається — гречки достатньо, певне, через зависокі ціни на неї.


Цукор


Підстави для його здешевлення не проглядаються. Зазвичай високі у цю пору запаси солодкого піску нині не тиснуть на ринок — через скорочення торік виробництва бурякового цукру майже на 30 відсотків. Як на мене, попит на український цукор може викликати хіба що істотне розширення пропозиції коричневого тростинного цукру. Коли на полицях бачиш солодкі кристали майже по 50 гривень за 200-грамову упаковку, рука так і тягнеться придбати кілограмовий пакет вітчизняного цукру, що пропонується «лише» по 15—16 гривень за кіло.


Овочі та фрукти


Після помітного подорожчання картоплі на початку лютого, коли вартість кілограма бараболі на столичних ринках піднімалася до 8—12 гривень — ціни на другий хліб пішли вниз. Бульби прийнятної якості знову можна придбати по 5—6 гривень за кіло. Хоча подальшого здешевлення картоплі та овочів борщового набору, зокрема моркви та капусти, очікувати не варто — нижча ціна сприяє відновленню попиту.


В окремих столичних супермаркетах якісні яблука, які ще недавно коштували від 15 гривень за кіло, пропонуються по 10—12. Низький попит на фрукти змушує продавців знижувати ціни. Це значно дешевше, ніж імпортні апельсини, банани, лимони.


Тепличні овочі також ідуть вниз. За прогнозами українських виробників, вартість вітчизняних огірків ближче до 8 Березня буде на відсотків 5—10 нижча від минулорічних 50 гривень за кілограм. Українські тепличні помідори на ринку теж йтимуть за ціною огірків, бо «у людей немає грошей». Звісно, ціна на екзотичні сорти томатів (Черрі тощо) залишатиметься принаймні удвічі вищою, але й споживачі такої екзотики — громадяни зі статками...


Молоко та молокопродукти


Залишатимуться у цінах лютого, окремі позиції, приміром, молоко у плівці може навіть подешевшати до 12,5 — 13 гривень за літровий пакет. Навесні спостерігається сезонне підвищення надоїв, що збільшуватиме пропозицію сирого молока, а значить — пригальмує зростання цін на нього. Водночас масло, кілограм якого вже коштує понад 100 гривень, та тверді сири, виготовлені з «дорогого» зимового молока, навряд чи стануть доступнішими для споживачів.


Соняшникова олія


У разі подальшої девальвації гривні можливе зростання. Адже українська олія активно продається ще й за кордон, тому на вітчизняних полицях крамниць вона тягнеться до розряду валютних продуктів. До того ж разом із знеціненням гривні дорожчає сировина для виробництва - за два тижні тонна соняшнику додала у ціні майже тисячу гривень, а це плюс принаймні 50 копійок на літрі сирої олії.


Водночас торгівля всіляко сприяє активізації завмерлого попиту, окремі супермаркети заманюють покупців «суперакціями» — пропонують олію розкручених брендів по 26—27 гривень за пляшку.


М’ясо


Ціни на нього найближчим часом навряд чи зростатимуть. І так невисокий попит пригальмується з початком 14 березня Великого посту. Зниженню цін сприяє і відмова Росії від української свинини, що сприяє насиченню внутрішнього ринку. Доступними для споживачів залишатимуться і яйця, які у лютому подешевшали практично вдвічі — до 14—17 гривень за десяток. З одного боку, спостерігається сезонне збільшення пропозиції — теплішає, світловий день довший, тож кури краще несуться. З другого — проблеми з експортом українських яєць, зокрема до Ізраїлю, через їх нібито враженість сальмонелою. Відповідні служби таку небезпеку не підтвердили. Але поставки поки що не відновилися, тож продукція йде переважно на внутрішній ринок.


Житлово-комунальні послуги


Теплий, як для такої пори року, лютий порадує споживачів помітно нижчими, ніж мали за січень, платіжками за теплопостачання. Щоправда, з березня знову планово зросли тарифи на електроенергію і становлять 57 копійок за кВт-год (за обсяг, спожитий до 100 кВт-год електроенергії на місяць), 99 копійок (від 100 до 600 кВт-год) і 1 гривня 56 копійок (за обсяг понад 600 кВт-год). Єдине втішає: платити за використане цього місяця світло доведеться у квітні. А через півроку — з першого вересня — наступний етап подорожчання струму.

 

 

Анекдот до теми

 

Долар дорожчає, бензин дорожчає, продукти дорожчають, житлово-комунальні послуги дорожчають. І тільки яхти подешевшали. Радість прийшла, звідки не чекали!

 


Прогнози збирала Галина КВІТКА.