«Голос України» уже повідомляв про те, що на сесії Одеської облради було ухвалено проект рішення про передачу будівлі Бродської синагоги на вулиці Жуковського, 18, де розташований Держархів, іудейській релігійній громаді «Хабад-Шомрей Шабос». Це рішення викликало чималий резонанс, адже запропонована облрадою будівля в селі Олександрівка Комінтернівського району не підходить під архів за розміром і перебуває в напівзруйнованому стані.

Керівництво облради і її голова Анатолій Урбанський дослухалися до думки громадськості й запропонували колективу архіву нове рішення. Річ у тім, що у Держархіву, крім будівлі на вулиці Жуковського, є ще другий корпус на вулиці Пирогівська, 29, де раніше розташовувався архів компартії. Цей корпус архіву можна реконструювати й збільшити за рахунок прибудови. Це дасть змогу вмістити всі наявні документи, а також створити резервні площі для розвитку установи.
«На Жуковського — 2,5 тисячі квадратних метрів, а в прибудові буде 4 тисячі. А за рахунок нового обладнання ефективність використання площ підвищиться ще на 30—40%», — дав оцінку проекту директор Держархіву Володимир Левчук (на знімку ліворуч).

Як повідомив голова обласної ради Анатолій Урбанський (на знімку праворуч), для реалізації цього проекту необхідно майже 20 млн. грн., які виділять з обласного бюджету.

Одеська область.

Фото прес-служби Одеської обласної ради.