Градус тарифної теми не знижується вже рік, протягом якого різко, в середньому до 600%, підвищено тарифи на газ для населення; майже на 72% — на тепло; до 60% — на воду та до 50% — на електроенергію. Експерти не втомлюються наполягати, що нові тарифи, зокрема на газ, завищені майже вдвічі, а реформування газового сектору уряд розпочав, м’яко кажучи, не з того кінця.

Нагадаємо: Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), з 1 березня цього року підвищила мінімальний тариф на електроенергію для населення на 25% — до 57 копійок за кВт/год. А вже з 1 квітня на нас чекає новий сюрприз — тариф на газ, найімовірніше, зросте на 53%. Услід за цим тарифи на центральне опалення можуть збільшитися в середньому на 80%. Про це, зокрема, в кулуарах Міжнародного форуму Адама Сміта, що проходив у Києві, повідомив журналістам голова НКРЕКП Дмитро Вовк.
За офіційними даними населення споживає 20,8 млрд. м3 газу, з яких 14 млрд. м3 споживається безпосередньо і ще 6,8 млрд. м3 витрачається на центральне опалення та гарячу воду. При цьому, за тими ж таки офіційними даними, в Україні видобувається 19,5 млрд. м3 блакитного палива. Тобто на всі потреби населення не вистачає трохи більше 1 млрд. м3.
Протягом двох останніх років міністр енергетики та вугільної промисловості України, інші представники влади переконують у тому, що роблять усе можливе, аби повернути роздані олігархам газові свердловини державі, відновити справедливість, дати українцям їхній власний газ. На жаль, це лише слова. За даними реєстру виданих нових дозволів на користування надрами, у другій половині 2014-го та увесь 2015 рік досить активно роздавалися нові свердловини вже діючою владою, а не «попередниками». Постановою НКРЕКП від 03.03.15 № 502 встановлено ціну на товарний природний газ власного видобутку для Публічного акціонерного товариства «Укргазвидобування» в розмірі 1590 грн. за 1000 м3. З цієї ціни ПАТ «Укргазвидобування» сплачує ренту за видобуток у розмірі 70%, внаслідок чого в розпорядженні підприємства залишається 477 грн. з кожної видобутої та реалізованої 1000 м3 газу. З урахуванням витрат на видобуток, транспортування і податків ціна газу для населення має бути не більше 3000—3500 грн. за 1000 м3. Це справедлива ціна, враховуючи, що Україна має власний газ, — переконують фахівці і наполягають, що українці повинні забезпечуватися виключно газом вітчизняного видобутку. На жаль, законопроект «Про особливий період у паливно-енергетичному комплексі» далі першого читання не пройшов. Хоча сьогодні він є надважливим, адже дає змогу на певний час зобов’язати вітчизняні приватні газодобувні підприємства продавати газ населенню за ціною, встановленою Кабміном. Йдеться про 8 млрд. м3 газу, завдяки яким можна було б повністю відмовитися від імпортного блакитного палива і знизити тарифи для населення щонайменше вдвічі, — переконані незалежні аудитори.
При підвищенні тарифів споживачам абсолютно не було забезпечено контроль за якістю надаваних послуг, переконують експерти, — цю ситуацію потрібно виправляти, накладаючи штрафи на монополістів за зловживання та неякісні послуги. Сьогодні постачальник жодним чином не ризикує — в найгіршому разі частину з надміру стягнутих коштів доведеться повернути, решта залишиться в нього. Яка монополія відмовиться від отримання легкого доходу, що не потребує вкладень та не несе ризиків? Отож, на переконання спеціалістів, монополії повинні обґрунтовувати тарифи не для себе і не одна перед одною, а перед незалежним експертом, який би представляв інтереси людей, — омбудсменом споживача. Це мають бути незаангажовані фахівці, які дадуть незалежний вердикт: «Цей тариф справедливий, а цей — ні».
І в Україні, як виявляється, є інституція, яка мала б стежити за додержанням конституційних прав кожного, представляючи та захищаючи економічні й соціальні права споживачів, — це Уповноважений з прав людини. Відповідно до закону, омбудсмен теоретично може реагувати на будь-яке порушення прав кожної конкретної людини — він має для цього достатні повноваження. Втім, на практиці просто не здатен одночасно приділити увагу всім питанням, які потребують його втручання. А шкода.

Підсумовував Віктор БОНДАР.