Верховна Рада ратифікувала Угоду про заснування німецько-української промислово-торговельної палати

Ранкове засідання 16 березня

Зранку в сесійній залі зареєструвалося 334 народні депутати. Відкриваючи ранкове пленарне засідання, Голова Верховної Ради Володимир Гройсман нагадав, що напередодні парламент ухвалив дуже важливий закон. 

«Думаю, що після рішення Національного агентства з питань запобігання корупції, яке може сьогодні відбутися, говоритимемо про стовідсоткове виконання плану дій щодо впровадження безвізового режиму та створення якісних умов для боротьби з корупцією», — зауважив В. Гройсман. Водночас він додав, що оскільки депутатам так і не вдалося знайти порозуміння щодо 1,5 млрд. дол. США, які мають бути направлені на користь українських громадян та держави, у середу відбудеться погоджувальна рада за участю керівників фракцій та комітету. «На четвер маємо вийти з узгодженою позицією», — наголосив глава парламенту.

Перейшовши до розгляду питань порядку денного, сесія обговорила низку ратифікаційних питань. Зокрема, проект закону про ратифікацію Конвенції Міжнародної організації праці про мінімальні норми соціального забезпечення № 102 сесія підтримала 253 голосами. Проект закону про ратифікацію Угоди між Україною та Аргентинською Республікою про взаємну адміністративну допомогу з питань запобігання, розслідування та припинення митних правопорушень ухвалили 250 голосами.

Верховна Рада також підтримала (244 «за») проект закону про ратифікацію Факультативного протоколу до Конвенції про права дитини щодо процедури повідомлень. Парламент ратифікував (238 «за») і Угоду між урядом України та урядом Федеративної Республіки Німеччина про заснування німецько-української промислово-торговельної палати. «Німеччина по праву називається нашим стратегічним економічним партнером і саме тому вкрай важливо ратифікувати цю угоду і заснувати палату», — зауважила під час доповіді заступник міністра економічного розвитку і торгівлі Наталія Микольська.

Водночас голова фракції Радикальної партії Олег Ляшко виголосив заяву від імені двох фракцій. Він нагадав, що 16 березня — річниця так званого кримського референдуму, який став підставою для приєднання Криму до Російської Федерації. «Але чи достатньо зробила влада за ці два роки для того, щоб повернути Крим та захистити нашу рідну Україну. Переконаний, що ні», — сказав О. Ляшко.

Крім того, депутат наголосив, що зовнішня кон’юнктура нині для нас вкрай несприятлива: «Помічник держсекретаря США Вікторія Нуланд заявила, що США та МВФ припиняють фінансування програм для України до подолання політичної нестабільності. Заява Путіна про виведення російських військ із Сирії загрожує відновленням активних бойових дій на Донбасі. Програш партії Меркель на місцевих виборах у Німеччині через кризу біженців показує нестабільність у ЄС... До того ж деякі країни проти продовження санкцій щодо Росії, термін яких збігає у червні. Це означає, що Україна стоїть перед величезними зовнішніми загрозами. Як ми їх зустрічаємо? Внутрішні чвари, протистояння, розбрат та амбіції політиків...». О. Ляшко зауважив також, що політики мають об’єднатися та відсунути вбік власні амбіції заради інтересів країни.

Із днем народження цього дня вітали Валерія Давиденка (БПП) та Олексія Кириченка (Радикальна партія).

 

 

Ірина Подоляк, Марія Матіос.

 

 

Світлана Заліщук, Рефат Чубаров.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.