Вечірнє засідання 15 березня

Каменем спотикання став законопроект №4057 про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України (щодо особливостей звернення в дохід держави грошових коштів, цінностей та доходів від них до ухвалення вироку суду). Законопроект має сприяти поверненню до держбюджету коштів Віктора Януковича та його соратників.

Головуючий надав слово народному депутату Івану Віннику (фракція БПП), котрий запропонував прийняти законопроект у першому читанні та направити його у профільний комітет для доопрацювання. І. Вінник розтлумачив, що суб’єктом правового регулювання цього закону будуть особи, які підозрюються у вчиненні корупційних злочинів, які призвели до персонального збагачення. Це статті 191 та 209 Кримінального кодексу — заволодіння коштами та легалізація коштів, отриманих злочинним шляхом, та деякі інші статті. При цьому доповідач наголосив, що об’єктом правового регулювання будуть тільки виключно грошові кошти. «Ні в якому випадку не йдеться ані про майно, ані про корпоративні права, жодним чином, жодні акції, — сказав депутат. — Не йдеться про паливо Курченка, про інші матеріальні активи. Тільки ті гроші, які зберігаються в банківських установах, на банківських рахунках». І. Вінник також зауважив, що в законопроекті передбачено двоступеневий рівень оскарження: тобто рішення щодо стягнення коштів на користь держбюджету буде прийматись судом першої інстанції, яке будь-яка особа може оскаржити. А якщо особа доведе, що ті кошти, які були заарештовані службою фінансового моніторингу на відповідних рахунках, були отримані у законний спосіб та були задекларовані, тоді ця норма конфіскації під час досудового слідства на користь державного бюджету не буде застосована. Це європейська практика, наголосив промовець.

Проте Верховна Рада знову не змогла проголосувати за включення до порядку денного законопроекту №4057. Це питання двічі ставилося на голосування, та не набрало необхідних голосів: 182 «за», 188 «за». Депутати не хотіли голосувати за законопроект, побоюючись, що можна буде конфіскувати майно без рішення суду — і не лише Януковича, а й нинішніх можновладців та бізнесменів. Фракції «Народний фронт» та Радикальної партії заблокували парламентську трибуну. Голова Верховної Ради Володимир Гройсман надав слово представникам фракцій, вони висловили свої позиції щодо законопроекту. Голова фракції Радикальної партії Олег Ляшко назвав безвідповідальним блокування прийняття цього закону, закликав повернути до держбюджету і спрямувати на потреби оборони два мільярди доларів, які «вкрадені бандою Януковича» і ось вже два роки лежать заарештовані на банківських рахунках. Лідер фракції «Народний фронт» Максим Бурбак заявив, що блокування буде продовжено доти, доки законопроекти №4057 і №3196 не внесуть до порядку денного.

Однак інші депутати звертали увагу на те, що пропозиції забирати кошти без рішення суду порушують Конституцію та нехтують презумпцією невинуватості, адже вину людини ще треба довести. Перший заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Микола Паламарчук повідомив, що комітет ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді відхилити законопроект, оскільки він порушує права людини, і закликав парламентаріїв не голосувати за законопроект.

Але оскільки депутати продовжували блокувати трибуну (на знімку), головуючий оголосив вечірнє засідання закритим. Глава парламенту запросив керівників депутатських фракцій і груп та представників профільного комітету знову зібратися на узгоджувальну нараду з тим, щоб винести це питання на голосування у четвер, 17 березня.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.