«Не під тими стінами пікетуєте», — зауважували місцеві жителі своїм землякам-активістам, які зібралися минулого тижня під стінами Новоукраїнської центральної районної лікарні (на знімку), щоб висловити своє обурення з приводу анонсованого Кабміном скорочення числа ліжко-місць у лікувальних закладах і, відповідно, й медичного персоналу лікарні та закриття сільських амбулаторій. За словами активістів, до них був готовий приєднатися й медичний персонал, але його нібито попередили про невтручання.

Як повідомив головний лікар Новоукраїнської ЦРЛ Ігор Шилінський, акція спричинена прийняттям Кабінетом Міністрів постанови від 25.11.2015 року №1024 про нормативи, відповідно до яких на 10 тисяч населення в лікувальних закладах має бути не 80, а 60 ліжок. І це з урахуванням не лише районних, а й обласних лікарень.
«Але ж це не наша компетенція, це проблема державного рівня, — бідкається керівник. — Крім того, сьогодні про це не йдеться. Ми працюватимемо над цим, коли отримаємо відповідний наказ МОЗ. Однак одразу хочу зазначити: йти на скорочення ліжко-місць ми не хочемо. Це потягне за собою скорочення працівників. А нам і так не вистачає кваліфікованих лікарів. Тож зменшувати їхню кількість просто неприпустимо. Що ж до закриття сільських амбулаторій, то це питання взагалі ніким не порушувалось, і на сьогодні не є актуальним».
Хоча насправді акція не настільки безпідставна, як здається на перший погляд. Жителька села Захарівка Валентина Верещак уже відчула політику оптимізації на собі: «Трапляється, що на одному ліжку лежать по кілька хворих. Наприклад, поки я йду на процедури, на моєму ліжку лежить пацієнт райцентру. Потім він іде додому, а я продовжую лікування».
Як вважає районне керівництво, проблема, озвучена активістами, надумана, і про скорочення ліжко-місць говорити ще зарано. Та, маючи гіркий досвід того, що сьогодні все, що робиться державниками, лише на шкоду простим людям, активісти переконані, що зміни в медичній галузі таки будуть, і лише на гірше.
Спостерігаючи за потугами ініціаторів акції докричатися до керівництва лікарні, місцеві жителі переконані: «Не там вони мітингують, потрібно під Кабміном. Туди треба їхати з усіх куточків України. Можливо, тоді там почують просту людину, яка звертається по допомогу в такі ось районні лікарні. А поки наші можновладці лікуються в закордонних клініках, їм не зрозуміти потреб пересічного українця».

Новоукраїнка
Кіровоградської області.

Фото автора.