Президент підписав указ про демобілізацію. Воїни зможуть повернутися до мирної праці. Тому ми вирішили нагадати, які додаткові пільги вони матимуть на роботі.

Реабілітація — безплатно

Військовослужбовці, учасники бойових дій та прирівняні до них особи, особи, звільнені з військової служби, які брали безпосередню участь в антитерористичній операції чи виконували службово-бойові завдання в екстремальних (бойових) умовах, в обов’язковому порядку повинні пройти безплатну психологічну, медико-психологічну реабілітацію у спеціальних центрах з відшкодуванням вартості проїзду до цих центрів і назад. Для отримання послуг з психологічної реабілітації необхідно звернутися до управління соцзахисту за місцем реєстрації або фактичного проживання та заповнити заяву. До заяви додаються копія посвідчення учасника бойових дій або інваліда війни та копія документа, що підтверджує безпосереднє залучення до виконання завдань антитерористичної операції в районах її проведення (наказ Антитерористичного центру при СБУ, довідка про безпосередню участь в антитерористичній операції, рішення комісії про встановлення особі статусу учасника бойових дій як такій, яка брала безпосередню участь у АТО, довідка про обставини травми, витяг з протоколу ВЛК).

Стаж не втрачено

Час перебування на військовій службі зараховується до страхового стажу, стажу роботи, стажу роботи за спеціальністю, а також до стажу державної служби. Час проходження служби зараховується до стажу роботи, що дає право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах, якщо на момент призову особа навчалася за фахом у професійно-технічному навчальному закладі, працювала за професією або обіймала посаду, що дає право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах.

Повернення на своє місце

За військовослужбовцями, які до призову працювали на підприємствах, в установах і організаціях, незалежно від форм власності і господарювання, зберігається при звільненні з військової служби право на працевлаштування їх в тримісячний строк на те ж підприємство (його правонаступника) на посаду, не нижчу за ту, яку вони обіймали до призову на військову службу.
Також вони користуються переважним правом на залишення на роботі при скороченні кількості або штату працівників у зв’язку із змінами в організації виробництва і праці протягом двох років з дня звільнення зі служби.

Додаткова відпустка

Учасники бойових дій, інваліди війни мають право на додаткову відпустку із збереженням заробітної плати тривалістю 14 календарних днів на рік.
У свою чергу щорічна відпустка повної тривалості надається у зручний для них час до настання шестимісячного терміну безперервної роботи у перший рік роботи на підприємстві.
Крім цього право на отримання в обов’язковому порядку відпустки за власний рахунок мають:
— учасники війни, особи, на яких поширюється Закон «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», — тривалістю до 14 календарних днів щорічно.
— особи, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, — тривалістю до 21 календарного дня щорічно.

Лікарняні

Розмір оплати тимчасової непрацездатності ветеранам війни та особам, на яких поширюється Закон «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», становить 100 %, незалежно від стажу роботи (страхового стажу).

Компенсація заробітку

Нагадаємо, що за працівниками, призваними на строкову військову службу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період або прийнятими на військову службу за контрактом у разі виникнення кризової ситуації, що загрожує національній безпеці, оголошення рішення про проведення мобілізації та (або) введення воєнного стану на строк до закінчення особливого періоду або до дня фактичної демобілізації, зберігається середній заробіток на підприємстві, в установі, організації, фермерському господарстві, сільськогосподарському виробничому кооперативі незалежно від підпорядкування та форми власності і у фізичних осіб-підприємців, у яких вони працювали на час призову.