Ранкове засідання 29 березня

Верховна Рада України відповідно до пункту 25 частини першої статті 85 та частини першої статті 122 Конституції України надала згоду на звільнення Президентом України Віктора Шокіна з посади Генерального прокурора України. За проект відповідної постанови за №4122 проголосували 289 народних депутатів.

Президент України Петро Порошенко вніс до парламенту подання про звільнення Генпрокурора. Глава парламенту В. Гройсман повідомив, що надійшов лист від В. Шокіна з проханням розглядати це питання без його участі.

Представник Президента у парламенті Степан Кубів нагадав конституційні норми, що глава держави призначає та звільняє Генерального прокурора за згодою Верховної Ради, і що В. Шокін особисто подав заяву про звільнення. Голова Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Андрій Кожем’якін продемонстрував перед сесійною залою заяву В. Шокіна про відставку, профільний комітет більшістю голосів рекомендував парламенту задовольнити цю заяву.

Під час обговорення пролунало багато критики на адресу Генпрокурора. І заперечень щодо відставки В. Шокіна не висловив фактично ніхто. Єгор Соболєв (фракція «Самопоміч») звинуватив Генпрокурора в тому, що він не розслідував жодної справи про розстріли на Майдані та про корупцію у високих кабінетах, «поховав» справи «діамантових прокурорів». Є. Соболєв закликав наступного керівника головного наглядового органу обрати через відкритий конкурс. Цю позицію підтримав і Леонід Ємець («Народний фронт»), висловивши думку, що знову отримаємо замкнуте коло, якщо нового Генпрокурора не буде обрано через відкритий прозорий конкурс. Бо та процедура, яка виписана в Конституції, не здатна забезпечити незалежну роботу Генпрокурора та прокуратури. Мустафа Найєм (фракція Блоку Петра Порошенка) наголосив, що Віктор Шокін дав втекти братам Клюєвим та іншим соратникам Януковича, не наважився розслідувати резонансні корупційні справи. Парламентарій також закликав обрати нового Генпрокурора через відкритий конкурс. Ігор Луценко («Батьківщина») заявив, що фракція голосуватиме за відставку Шокіна, але запитав: де сам Шокін? Бо депутати хочуть поставити йому багато запитань. Парламентарій також закликав обрати нового Генпрокурора через відкритий прозорий конкурс. Лідер Радикальної партії Олег Ляшко сказав, що він іще з дитячого будинку, де виховувався, ненавидить, коли б’ють лежачих. Він нагадав, як ще рік тому депутати обстоювали призначення В. Шокіна, а потім не могли зібрати підписи за його відставку, а тепер В. Шокіна «добивають». О. Ляшко повідомив, що він зареєстрував проект постанови Верховної Ради про обрання Генерального прокурора за відкритим конкурсом за участю громадськості на зразок обрання керівника Антикорупційного бюро.

Лідер фракції Блоку Петра Порошенка Юрій Луценко подякував Віктору Шокіну за те, що він розпочав реформувати Генпрокуратуру, змінив її структуру, започаткував відкриті конкурси. Однак, за словами Ю. Луценка, найбільшим провалом Генпрокурора було те, що він не зміг реформувати місцеву прокуратуру. Однак, зауважив лідер пропрезидентської фракції, це сталося тому, що у бюджеті не було передбачено збільшення зарплат прокурорам. Водночас Ю. Луценко відзначив, що саме за В. Шокіна десятки резонансних справ пішли у суди, однак суди ще теж не реформовано, тому нещодавно представники Феміди відпустили на волю причетного до роздавання зброї «тітушкам» під час Євромайдану. «Ми всі винні в тому, що Генпрокуратура не стала органом, який обстоює державність, і що не змогли провести реформу прокуратури», — сказав Ю. Луценко.

Позафракційний депутат Володимир Парасюк звинуватив Генпрокуратуру в тому, що вона перетворилася на «орган політичних розправ». Позафракційний Сергій Міщенко спрогнозував, що після звільнення Генпрокурора парламент не зможе призначити нового, і його обов’язки виконуватиме нинішній перший заступник В. Шокіна. За словами депутата, новим Генпрокурором має бути людина, котра є професіоналом, зможе вичистити політику із Генпрокуратури і посадити трьох друзів. Віталій Гудзенко (фракція БПП) запропонував спочатку відсторонити В. Шокіна від посади і провести розслідування щодо його діяльності.

Зрештою, за ухвалення постанови про надання згоди на звільнення з посади Віктора Шокіна проголосували 289 депутатів.

Парламент визначив своїх представників до складу комісії з проведення конкурсу для обрання директора Державного бюро розслідувань. Відповідно до ухваленої постанови № 4069 за поданням Комітету Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності України до конкурсної комісії делеговано Владислава Бухарєва, Євгена Дейдея і Миколу Паламарчука.

Верховна Рада також визначила кандидатури до складу конкурсної комісії з відбору кандидата на посаду голови Національного агентства з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (проект постанови №4053). Це Дарина Каленюк — виконавчий директор громадської організації «Центр протидії корупції», Гліб Канєвський — експерт Центру політичних студій та аналітики, Ярослав Юрчишин -експерт «Реанімаційного Пакета Реформ».

Верховна Рада України ухвалила в цілому Закон «Про внесення змін до статті 40 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» щодо порядку визначення заробітку для обчислення пенсії» (№ 3203). Таке рішення підтримав 281 депутат. 

Під час ранкового пленарного засідання склали присягу народного депутата України Олександр Бригинець і Дмитро Білоцерковець, котрих ЦВК зареєструвала депутатами замість Миколи Томенка та Єгора Фірсова. М. Томенка та Є. Фірсова позбавили депутатських мандатів на закритому з’їзді Блоку Петра Порошенка через незгоду з політикою фракції.

На початку пленарного засідання глава парламенту Володимир Гройсман поінформував про рішення Блоку Петра Порошенка позбавити депутатських мандатів Миколи Томенка та Єгора Фірсова. Під час виступів від фракцій Єгор Фірсов з парламентської трибуни заявив: те, що відбулося (позбавлення мандатів двох народних депутатів) — це «політична помста». «Політичні корупціонери хочуть мати кишеньковий парламент і кишенькових дресированих депутатів», — стверджував Є. Фірсов. «Боротьба за Україну ще тільки розпочинається, ми ще повернемося», — такими словами завершив він свій виступ.

Під час ранкового пленарного засідання парламенту Перший заступник Голови Верховної Ради України Андрій Парубій зачитав заяву фракції Радикальної партії до Голови Верховної Ради Володимира Гройсмана про вихід із коаліції. Заяву підписали всі депутати від фракції Радикальної партії. Після цього А. Парубій оголосив ранкове пленарне засідання парламенту закритим.

У сесійній залі парламенту відбулися загальні збори коаліції за участю трьох депутатських фракцій — Блоку Петра Порошенка, «Народного фронту» та «Батьківщини», на яких розглядали питання переформатування коаліції та уряду. Збори проходили закрито, без преси.

Депутати вітали з Днем народження свого колегу Юрія Шухевича.

 

 

 

Олесь Довгий, Віталій Хомутиннік.

 

 

Павло Кишкар, Юлій Мамчур.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.