Вечірнє засідання 29 березня

Верховна Рада ухвалила в цілому проект закону «Про внесення змін до Закону України «Про кінематографію» (щодо фільмів держави-агресора)» за реєстраційним № 3359. Як зауважила доповідач — голова Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторія Сюмар, його метою є захист національної безпеки України в інформаційній сфері. Український парламент вже зробив суттєвий крок на захист українського інформаційного простору, ухваливши закон, яким фактично заборонили трансляцію на вітчизняних телеканалах фільмів та серіалів, вироблених після початку військової агресії проти України у 2014 році. Це стало свого роду санкційним інструментом. Однак, як розповіла В. Сюмар, сьогодні у Москві є низка компаній, які роблять бізнес на тому, що виписують прокатні посвідчення про те, що серіал, який вироблений у 2014-му чи 2015 році, випущено раніше. І з цією печаткою ці серіали потрапляють сюди, в Україну. Це та шпарина, яка існує в начебто дуже хорошому законі.

Законопроектом пропонується поширити норму про заборону трансляції фільмів, вироблених фізичними та юридичними особами держави-агресора, які не містять популяризації або пропаганди, передбачених попереднім реченням органів та дій, на фільми, вироблені після 1 січня 2014 року та (або) опубліковані (оприлюднені) після 1 січня 2014 року.

У першому читанні також прийнято зміни до Бюджетного кодексу України щодо державної підтримки кінематографії в Україні (№3240). Пропонується передбачити у держбюджеті захищені статті щодо державного фінансування у галузі кінематографії.

Фракції «Самопоміч» та Радикальної партії запросили оголосити перерву в пленарному засіданні, головуючий надав лідеру фракції Радикальної партії Олегу Ляшку слово для виступу. О. Ляшко виступив із ініціативою ухвалити закон, яким передбачити щорічне безплатне медичне обстеження та диспансеризацію людей похилого віку, щоб зашкодити розвитку хвороб та виявити їх на ранній стадії. Радикали також пропонують ухвалити закон, як у сусідній Польщі, — щоб пенсіонери мали змогу отримувати раз на місяць безоплатно найнеобхідніші ліки — наприклад, від тиску, головного болю, застуди, серцево-судинні, 5—7 позицій на місяць.

У першому читанні також схвалено проект закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо забезпечення стабільного розвитку сфери фізичної культури і спорту» (№2068). Як поінформував народний депутат Денис Силантьєв, законопроектом пропонується звільнити від плати за землю дитячі санаторно-курортні та оздоровчі заклади України, а також земельні ділянки, на яких розміщені спортивні споруди, що використовуються для підготовки військовослужбовців та працівників правоохоронних органів, проведення всеукраїнських, міжнародних змагань та навчально-тренувального процесу збірних команд України з різних видів спорту та для підготовки спортивного резерву. Передбачається також звільнити спортивні будівлі та бази олімпійської та параолімпійської підготовки від податку на нерухоме майно.

Далі народні обранці розглянули та ухвалили в першому читанні декілька законопроектів у сфері національної безпеки та оборони. У першому читанні прийнято законопроекти про внесення змін до статті 11 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» (№2210). Він передбачає обов’язкове проходження студентами вищих медичних і фармацевтичних навчальних закладів військової підготовки за програмою підготовки офіцерів запасу медичної служби. За основу також прийнято проекти законів «Про державну охорону органів державної влади України та посадових осіб» (№2289а), «Про контррозвідувальну діяльність» (щодо підрозділів забезпечення внутрішньої і власної безпеки Державної прикордонної служби України)— №3483.

У першому читанні прийнято і попередньо обговорений проект закону «Про внесення змін до Закону України «Про вищу освіту» щодо Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти» (№2280а). Передбачається утворити нову демократичну інституцію — Національне агентство із забезпечення якості вищої освіти, як постійно чинний колегіальний орган, уповноважений Законом на виконання низки заходів, пов’язаних з практичною реалізацією завдань державної політики забезпечення якості освіти. Під час доопрацювання законопроекту в ньому було враховано пропозиції із альтернативного законопроекту (в авторстві Сергія Соболєва) щодо вимог до членів національного агентства.

Перший заступник Голови Верховної Ради Андрій Парубій оголосив рішення депутатської фракції Блоку Петра Порошенка від 17 лютого про повторне включення до складу фракції народного депутата Олега Барни (котрого було виключено зі складу фракції після інциденту з Прем’єр-міністром у сесійній залі).