«И на цыганском факультете образованье получил...» Ці слова зі старої веселої пісеньки мимоволі згадуються у зв’язку з повідомленням місцевих ЗМІ про створення в міністерстві освіти «ДНР» вищої атестаційної комісії — ВАК. Подія це, як пишуть у газетах, знакова — правителі самопроголошеної республіки мають намір рухати світову науку. Не більше, не менше.
Ще вчора вони розмірковували, як бути з дипломами випускників вишів, оскільки свої «корочки» навряд чи десь визнають. Але не закривати ж виші — не за те боролися. Як водиться, на допомогу прийшов «лепший друг» Росія, яка погодилися донецькі виші приєднати до своїх університетів та інститутів: деякі до Ростовського держуніверситету, а якісь навіть до МДУ на правах філій. Донецькі студенти повинні там захищатися, складати держіспити й одержувати повноцінні дипломи.
Здавалося, усе добре, але от заковика: у російських вишах від цього не в захваті, оскільки доведеться видавати свої фірмові дипломи випускникам, які невідомо як вчилися і які знання отримали. По суті, створити екстернати й відповідати за підготовку їх випускників. Тож на карті — репутація таких відомих у світі вишів, як МДУ, РДУ тощо.
Що із цих «циганських» факультетів вийде, поки що до кінця неясно. Але ватажкам «ДНР» дуже кортить вирішувати питання за принципом героя одного з фільмів Л. Гайдая: «Только быстро, быстро!» Вони також безстрашно й рішуче узялися й за підготовку наукових кадрів, для чого при міністерстві освіти, як належить, створили ВАК. Тепер кандидатів і докторів наук почнуть випікати як млинці. Щоправда, залишається створити ще одну ланку в науковій сфері — академію наук «ДНР». Але отут виникає ще одна проблема — для академії потрібно хоча б трохи академіків і членкорів, а де їх узяти? Втім, здається, правителям «ДНР» і це завдання до снаги: адже якщо є бажання будь-якому петеушнику, яких тут задосить, можна присвоїти звання академіка. Решта — діло техніки.

Донецьк.