У столичному кінотеатрі українського фільму «Ліра» стартував проект «Екранізація класики української літератури: відомі та забуті шедеври». Його започаткували Державне агентство України з питань кіно, КП «Київкінофільм», кафедра історії української літератури і шевченкознавства, Інститут філології КНУ ім. Тараса Шевченка та Національна спілка кінематографістів України. У березні на широкому екрані представлено першу частину показів, що складається із картин, знятих за творами українських письменників ХІХ — початку ХХ століття. В такий спосіб організатори сподіваються популяризувати екранізовані твори вітчизняної літератури, а також надихнути режисерів на створення нових стрічок.


«Мета проекту — поінформувати глядачів, школярів, студентів щодо стану та статусу українських екранізацій, які були зняті і в часи незалежної України, і до того, та показати, чим вони відрізняються», — каже автор проекту Ольга Гузій.


У програмі заходу представлені фільми за творами Тараса Шевченка, Миколи Гоголя, Пантелеймона Куліша, Михайла Старицького, Івана Нечуя-Левицького, Панаса Мирного, Івана Франка, Михайла Коцюбинського та Лесі Українки.


За словами організаторів, це — тільки початок популяризації українського кінематографа. Наступним етапом стане проект «Модерн і сучасне кіно», у рамках якого покажуть нові, але поки що мало відомі масовому глядачу картини.