Досвідом розвитку малого і середнього бізнесу з підприємцями Вінниччини вперше ділилися… дипломати.

 

Тематична конференція «Вишеград для України: розвиток малого та середнього бізнесу» організована у рамках ініціативи «Виїзні засідання країн Вишеградської четвірки в Україні».

– Маємо максимально надати практичну допомогу підприємцям регіону, – наголосив державний секретар з політичної безпеки і міжнародного співробітництва Міністерства закордонних справ і торгівлі Угорщини Іштван МІКОЛА. – Дипломати Польщі, Чехії, Словаччини й Угорщини ознайомлять з тим, як розвивається малий і середній бізнес у їхніх країнах, застережуть від можливих помилок з тією метою, щоб ви отримали нові стимули у роботі задля підвищення якості життя громадян України.

 

Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Польща в Україні Генріх ЛІТВІН говорив, що готовий особисто сприяти підприємцям краю у налагодженні стосунків з бізнесменами його країни. Заступник Міністра закордонних справ Чеської Республіки Ярослав ЛУДВА повідомив, що невдовзі розпочнеться новий цикл виїзних засідань Вишеградської четвірки. Вони також відбуватимуться не в столиці, а в регіонах.

 

Протягом дня європейські гості спілкувалися з учасниками конференції у трьох секціях. Вони також побували на спільному україно-польському підприємстві «Барлінек», що є лідером у виробництві паркетної дошки.

 

За словами заступник міністра економічного розвитку і торгівлі України Юлії КЛИМЕНКО, у нашій державі зареєстровано 1,7 мільйона підприємств і приватних підприємців, які належать до малого і середнього бізнесу. Вони забезпечують 75 відсотків зайнятості населення і 60 відсотків виробленої продукції. «Насправді майже 99 відсотків українського бізнесу підпадає під визначення малого і середнього, – зазначила Юлія Клименко. – Причина такого стану речей у складній економічній ситуації».

 

Для довідки. Проведення виїзних засідань у форматі «Вишеградська четвірка і Україна» узгоджено в листопаді 2014 року у Львові на рівні заступників міністрів закордонних справ Польщі, Чехії, Угорщини і Словаччини.

 

Перша конференція з питань децентралізації організована Польщею в ЧерніговіДруга – з питань удосконалення вищої освіти – Чеською Республікою в ЧернівцяхТретю конференцію присвятили питанням енергоефективності, вона відбулася у Львові та була організована СловаччиноюВінниця приймала захід, організований Угорщиною.

 

Віктор СКРИПНИК.

 

Вінницька область.

 

Голос України