Багатофункціональний робот-маніпулятор, якого створив студент Вінницького національного технічного університету Дмитро Кривий, може не тільки подати хворому ліки, а й виміряє тиск, температуру тіла...

Ліки подасть залізний «чоловік»

Приблизно рік тому друг Дмитра Кривого опинився у складній ситуації. Хлопець випав із восьмого поверху. Дивом залишився живий, але пошкодив хребет.
Дмитро постійно провідував його і бачив, як не-просто бути людині, коли вона прикута до ліжка. Тоді й виникла ідея допомогти. Втілював її на базі університетської лабораторії, працював удома.
— Спочатку я задумав створити механічного помічника, який виконував би прості функції — подати необхідні ліки чи що там ще лежить поруч на тумбочці, — розповідає Дмитро. — Згодом зрозумів, що цього замало. Отож «напхав» робот найсучаснішими деталями іноземного виробництва.
Щоб завершити роботу, Дмитру потрібно ще трохи часу. Шкодує, що другові не встиг допомогти.
— Лікарі вже підняли його на ноги, — розповідає Дмитро. — Він знову повернувся на навчання. Коли був лежачим, став моїм помічником. Я приходив до нього і бачив, як відбуваються лікування, реабілітація. Основні з цих процесів закладено у функції робота. Наприклад, кількість вправ для підняття руки. Лікарі мають спеціальні комплекси для лікування лежачих. Робот допомагатиме їх виконувати.
Дмитро сподівається, що його робота зацікавить когось з інвесторів. Гріх залишити поза увагою розробку, що дає змогу піднімати хворих із ліжка.
— Подавати команди маніпулятору може не тільки хворий, — уточнює винахідник. — Програма дає можливість контактувати із залізною «людиною» на відстані. Для цього можна зателефонувати з мобільного, задати необхідну операцію і механічний «помічник» виконає її.
Поряд із механічними функціями студент-винахідник завантажив свого залізного «чоловічка» додатковою роботою. Зокрема, запровадив систему тренінгу нерухомих кінцівок, а також запрограмував, щоб той контролював стан здоров’я. Точніше кажучи, фіксував основні параметри, зокрема показники артеріального тиску, кількість і частоту ударів серця тощо. Як це має робитися на ділі?

Виміряє тиск, температуру...

Маніпулятор студента Кривого являє собою цілий комплекс. Коли Дмитро презентував свою роботу, він дав їй таку назву: «Проект CClіpse — програмно-апаратний комплекс для поліпшення стану, реабілітації та відновлення втрачених функцій хворих чи травмованих людей із набутими обмеженнями руху». Дмитро пояснив, що, крім самого робота, в комплексі є ще два пристрої.
Один із них — мікрокліпса. Винахідник пропонує закріплювати її на вухо. Каже, що цей пристрій моніторить стан здоров’я людини. У режимі реального часу визначає стан серцево-судинної системи, зокрема кількість і частоту ударів серця, рівень кисню в крові, температуру тіла та низку інших важливих показників. Винахідник наголошує, що все це реально. Такі операції виконуються завдяки надсучасним комплектуючим. Мікрокліпса може безперебійно працювати протягом дня. Саме на стільки часу вистачає потужності Lі-іon акумулятора, пояснив співрозмовник.
Другий пристрій зовнішньою формою нагадує годинник. Кріпиться на руку. Оснащений дисплеєм та спеціальними сенсорами.
— Завдяки такому оснащенню на екрані видно реальні графіки та показники в режимі реального часу, — розповідає Дмитро. — Поруч із хворим закріплюється виконуючий механізм. За його допомогою хворий може сам себе обслужити. Для цього варто віддати команду (через мікрокліпсу або так званий годинниковий модуль на руці). Команди можна подавати також віддалено. Робиться це завдяки вбудованому каналу зв’язку WІ-FІ. Рідні чи знайомі хворого, які мають смартфон, можуть обслужити його на відстані. Для цього телефоном подають необхідну команду маніпулятору і той виконує її.

Комплектуючі отримав із США

Під час розмови Дмитро декілька разів наголошував, що переваги створеного ним комплексу — в застосуванні найсучасніших комплектуючих та спеціальних авторських алгоритмів. Завдяки цьому зменшено габарити маніпулятора, зате суттєво збільшено функціональність. Інтуїтивне управління та зрозумілий інтерфейс дають змогу використовувати пристрої хворим з обмеженою діяльністю мозку.
— Комплектуючі мені надала одна з американських «айтішних» компаній, — пояснює винахідник. — Стосунки з нею налагодив завдяки знайомому викладачеві з Київської політехніки. Мене запрошували до США. Компанія розташовується в Сан-Франциско. Презентував там проект робота-розвідника для АТО. Якщо відверто, то про АТО не згадував. Під час презентації казав, що це робот для роботи у складних умовах стихійних ситуацій, землетрусів, інших природних катаклізмів. На прощання американці повідомили, що надають можливість замовляти в них комплектуючі. Я подякував, але відмовився. Бо це коштує чималих грошей. Американці посміхнулися і повідомили, що надаватимуть безплатно.
— Який їм резон?
— На аналогічне запитання відповіли, що тим самим рекламуватиму їхню продукцію, — каже Дмитро. — Чотири рази вже замовляв комплектуючі. Мені їх справді надали без грошей. Спасибі американцям, що тут ще скажеш...
Ще одна поїздка була торік у Дмитра до Австрії. Каже, коли був в Америці, на фірмі на нього звернули увагу австрійці. Вони перебували в Сан-Франциско для налагодження співпраці. Австрійці розкручують проект фабрики «Мудрі іграшки». Кмітливий хлопець із Вінниці привернув їхню увагу. Запросили на стажування. Звичайно, Дмитро не відмовився від такої поїздки. Не приховує, що йому австрійці пропонували роботу.
— Так і сказали: приїжджай і починай працювати, — розповідає Дмитро. — Але мені треба закінчити навчання, диплом отримати.

Винаходи вінничанина відомі за кордоном

Перемагати в конкурсах студент Інституту інформаційних технологій та комп’ютерної інженерії Вінницького політеху Дмитро Кривий почав ще школярем. На першому курсі університету виборов два перші місця в міжнародних змаганнях: у Норвегії «Енергія і середовище» та два рази в Києві на чемпіонаті комп’ютерних талантів «Золотий байт». У травні 2014-го здобув третє місце в міжнародному конкурсі комп’ютерних проектів серед учнівської та студентської молоді «ІNFOMATRІX-2014» (Бухарест, Румунія). Дві перемоги записав у свій актив у всеукраїнських конкурсах — на ХІІІ чемпіонаті з інформаційних технологій «Екософт 2014» та фестивалі інноваційних проектів «Sіkorsky Challenge».
Молодша сестра Дмитра, школярка Олена, також долучилася до світу комп’ютерних технологій і вже презентувала свою роботу на одному з конкурсів. Любов до опанування нелегкої, але надзвичайно цікавої науки, діти перейняли в батька — пан Віктор є випускником Вінницького політехнічного. В обласному будинку школярів веде гурток технічної творчості. Саме з цього гуртка син і донька взяли старт у галузь ІТ-технологій.

Вінницька область.

 

 

Винахід Дмитра Кривого може допомогти в лікуванні лежачих хворих.

Фото автора.