Багатодітна мати зі Слов’янська 39-річна Ірина Гончарова під час бойових дій у місті влітку 2014 року виїхала разом із дітьми. Повернулася вже після визволення міста. На родину чекала приголомшлива картина: потужний вибух залишив від будинку лише руїни. Вибуховою хвилею винесло вікна, пробило дах, осколки побили стіни, зламали хвіртку в паркані. В один момент жінка усвідомила, що залишилася з дітьми на вулиці...

Мати трьох дітей каже, що зверталася по допомогу до різних інстанцій. «Несподівано мені зателефонували і сказали, що відкривається пілотний проект Люксембурзького Червоного Хреста по відновленню житла моєї категорії, тобто повне зруйнування, третя категорія. Оскільки у мене багатодітна родина, мене включили у цей проект», — повідомила жінка. За її словами, житло відновили досить швидко — приблизно за чотири місяці.
У квітні в Слов’янську розпочався спільний масштабний проект Люксембурзького Червоного Хреста і Товариства Червоного Хреста України. Проект передбачає відновлення будинків третьої категорії зруйнованості в Слов’янську та на навколишніх територіях, заміну вікон в будинках другої і першої категорії зруйнованості. Крім того, передбачено підтримку внутрішньо переміщених осіб: роздачу непродовольчих товарів (наборів миючих засобів, спальних, гігієнічних наборів), ремонтні роботи, поліпшення умов проживання. Проект триватиме до кінця грудня 2016 року.
«На першому етапі минулого року у стан, коли можна провести зиму у приміщенні, було приведено близько 20 будинків. На цей рік кількість коштів збільшено, планується відновити повністю 21 будинок і реставрувати близько 100 будинків — вставити нові вікна», — зазначив заступник генерального секретаря Національного комітету Товариства Червоного Хреста України Валерій Серговський. На проект виділяється приблизно півмільйона євро. Міжнародні донори та українські партнери провели моніторинг ситуації на місцях і визначили категорії осіб, які найбільше потребують допомоги у відновленні житла. Це мами-одиначки з великою кількістю дітей, самотні люди похилого віку, які самі не можуть виходити за межі свого помешкання.
За словами менеджеры проектів Люксембурзького Червоного Хреста в Україні Міріам Жакобі, бюджет на відбудову одного будинку в середньому становить п’ять тисяч євро. Частину проекту покриває Люксембурзький Червоний Хрест, а частину — Міністерство закордонних справ Люксембургу. Організація також допомагає в ремонті приміщень та заміні вікон у 60 колективних центрах для внутрішньо переміщених осіб у Полтаві, Харкові і Донецьку, каже Міріам Жакобі. Передусім ідеться про ремонт кухонь та кімнат для дітей.

 

 

На знімку: Ірина Гончарова під час прес-конференції в Києві, де повідомлялося про плани проекту із відновлення зруйнованого житла.

Фото надане автором.