Верховна Рада унормувала прогалини у цьому питанні

 

Ранкове засідання 20 квітня

 

Напередодні народні депутати провели важливий день — ухвалили величезну кількість рішень. «Багато місяців ми не могли цього зробити, адже не було достатньої кількості депутатів у сесійній залі», — на цьому, відкриваючи ранкове пленарне засідання, наголосив Голова Верховної Ради Андрій Парубій.

 

«Дуже багато рішень, які стосуються національної безпеки та оборони, підтримки нашої армії, реформ, декомунізації ми не можемо прийняти, тому що в залі недостатньо депутатів. Я чую багато закликів про те, що як головуючий я маю дотримуватися Регламенту. Я відчайдушно роблю все можливе для того, щоб дотримувався Регламент, щоб у залі не було не персональних голосувань. Але хочу звернутися і до вас, шановні колеги. Чому ставили сигнальні голосування? Бо депутатів не було в залі. Виступаючи з трибуни перед обранням на посаду Голови Верховної Ради, я говорив про те, що крізь політику ми маємо бачити Україну. Ми повинні думати не про політичний, а про державний інтерес. А він полягає в тому, щоб Верховна Рада стала ефективним органом управління», — сказав Андрій Парубій.

За його словами, відсутність обранців на робочих місцях, розмови під час розгляду важливих питань якраз і спричинили те, що Верховна Рада має найнижчий рейтинг довіри серед усіх інших органів влади. «Це проблема не головуючого і не президії. Це проблема всіх членів парламенту. Тому закликаю народних депутатів так само відчайдушно, як ми боремося за дотримання Регламенту, боротися за те, щоб депутати ходили на роботу. Ми повинні стати партнерами у цьому питанні», — зауважив він.

Водночас Голова Верховної Ради пообіцяв повну підтримку всіх ініціатив щодо добровольців: «Ми спільно зробимо все для того, щоб наші добровольці, які переламали хід війни, в українській державі себе відчували героями».      

Першим питанням порядку денного сесія розглянула у другому читанні проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо уточнення сфери застосування та удосконалення окремих положень передачі гуртожитків у власність територіальних громад і забезпечення реалізації житлових прав законними мешканцями гуртожитків). Його ухвалення напередодні вимагали активісти, але сесія так і не встигла його розглянути. «Люди вимагають рішення — і це правильно», — наголосив А. Парубій і додав, що саме тому запропонував розглянути це питання першим.

Як зауважив заступник голови Комітету з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства Андрій Шинькович, підготовка цього проекту спричинена системними та масовими порушеннями прав мешканців гуртожитків, недосконалістю правового регулювання цього питання. А також у зв’язку з негативними наслідками незаконного включення гуртожитків колишніх державних та комунальних підприємств до статутів капіталів товариств, створених у процесі масової приватизації або корпоратизації у 1990-ті роки фактично разом із мешканцями таких гуртожитків.

Чинне законодавство, за його словами, дозволяє приватизацію, але здійснити це практично неможливо. «Мета цього законопроекту — суттєве та комплексне законодавче вдосконалення правового врегулювання проблемних питань забезпечення і реалізації житлових прав мешканців гуртожитків шляхом виправлення неузгодженостей і заповнення прогалин правового регулювання відповідних питань», — сказав він.

Законопроект у другому читанні та в цілому підтримали 252 народні депутати.

Верховна Рада також призначила низку місцевих виборів. За словами представниці профільного комітету з питань місцевого самоврядування Олени Бойко, до них надійшло 22 клопотання від місцевих рад із проханням призначити позачергові вибори. Причини різні, зокрема, складання повноважень і смерть.

Під час ранкового засідання Олег Ляшко виступив із заявою від імені двох фракцій — Радикальної партії та «Батьківщини». Він акцентував увагу на ситуації в Дарницькому районі Києва, де на перетині вулиць Здолбунівська та проспекту Петра Григоренка намагаються засипати озеро Качине. «Це озеро — улюблене місце відпочинку місцевих мешканців, але нині його намагаються засипати будівельники, мотивуючи тим, що це калюжа  (2 га та завглибшки 5 метрів). На його місці планують збудувати чергову висотку», — зауважив він і додав, що будівельники вдалися до послуг «тітушок», щоб зупинити спротив місцевих жителів.

О. Ляшко звернувся до керівництва Національної поліції з проханням захистити інтереси активістів, які обстоюють своє право на зелене довкілля. А також до столичного голови Віталія Кличка з проханням зібрати позачергове засідання міської ради, внести зміни до її рішення і захистити озеро.

Водночас Юрій Дерев’янко від імені двох груп — «Воля народу» та «Партія «Відродження» звернув увагу на гучний скандал «начебто затримання» міського голови Вишгорода Олексія Момота на рекордному хабарі. За словами депутата, це все «повна брехня» і представлені у суді фото не мають жодного відношення до кабінету голови та до нього самого.

«Ця справа сфабрикована людьми, які втратили землі у Вишгороді після того, як новообраний голова вирішив інвентаризувати землі», — сказав він.

«Ми з журналістами проводимо розслідування, хто може бути причетний до цієї справи. Виявляється, доріжка веде до начальника Департаменту земельних ресурсів Києва. Добре відомо, що жодна особа не призначається на посаду в столиці без погодження з одним із керівників Опозиційного блоку Льовочкіним», — сказав депутат. В. Дерев’янко наголосив також, що розслідуванням цієї справи має зайнятися Національне антикорупційне бюро, а не обласна прокуратура. «Ми хочемо справедливого розслідування, об’єктивного», — сказав він.

Голова Верховної Ради попросив вважати цей виступ як депутатський запит, щоб парламент міг контролювати цей процес.

У свою чергу голова фракції «Батьківщина» Юлія Тимошенко закликала голову парламенту взяти під контроль розгляд законопроектів у комітетах щодо деофшоризації. «Сьогодні у нас засідання профільного податкового комітету. Я звертаюся до його керівника, поставити на розгляд законопроекти, які повністю закривають ухилення від сплати податків через офшори. Також прошу Голову Верховної Ради взяти під контроль розгляд у комітеті цих питань», — сказала вона. Водночас Ю. Тимошенко зауважила, що фракція, користуючись своїм правом, прийде на засідання цього комітету разом зі ЗМІ. «Ми хочемо, щоб не блокувалося це питання і щоб науковці, пенсіонери, чорнобильці, афганці не отримували в цьому бюджеті «зіро», замість того, щоб отримувати соціальні гроші», — заявила вона.

Із днем народження цього дня вітали Олега Лаврика («Самопоміч»), Олександра Опанасенка («Самопоміч») та Олександра Присяжнюка («Народний фронт»).

 

Дослівно

 

Голова Верховної Ради Андрій ПАРУБІЙ:

 

«Закликаю всіх докласти максимальних зусиль, щоб народні депутати, як і решта українців, були на робочих місцях. Відчути відповідальність перед хлопцями на передовій, які дуже часто чекають наших рішень. Сподіваюся, що ми спільно доб’ємося того, щоб парламент працював за процедурою, був ефективним органом в українській владі».

 

Довідково

 

Зазначений закон сприяє реалізації житлових прав громадян, які не мають власного житла і на законних підставах фактично проживають у гуртожитках та зареєстровані в них понад п’ять років, шляхом безоплатної приватизації жилих і нежилих приміщень у гуртожитках, де вони проживають, йдеться в пояснювальній записці.

 

Сергій Рибалка, Віктор Галасюк.

 

Андрій Павелко, Анатолій Матвієнко. 

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.