Так стверджує голова Закарпатської ОДА Геннадій МОСКАЛЬ. Він каже, що "міну вповільненої дії з величезною кількістю "липових" переселенців із Донбасу заклав Кабмін, який своєю постановою зобов'язав реєструвати цих людей, видаючи спеціальні довідки з печатками". А через кілька місяців, за словами Г. Москаля, довідки почали робити на кольорових принтерах, і реєстрація переселенців "перетворилася на бізнес-проект".

 

"Ще в кінці 2014-го, коли проблема почала набувати загрозливих масштабів, я, як голова Луганської облдержадміністрації, звертався в Кабмін із проханням змінити порядок реєстрації -- ставити штамп переселенцям не в довідку, яку дуже просто підробити, а безпосередньо в паспорт, -- веде далі посадовець. -- Кабмін на мої звернення не відреагував, і в лютому 2015-го року я підписав спеціальне розпорядження, згідно з яким переміщені особи на контрольованій території Луганської області мають братися на облік тільки через відповідну печать у паспорті громадянина України. Після цього кількість людей, котрі отримали статус переселенців, а де-факто залишилися на окупованій території, зменшилася б відсотків на дев'яносто. Моє розпорядження узгоджувалося із українським законодавством, але управління юстиції відмовилося його реєструвати, а міграційна служба -- виконувати".

 

У результаті, каже нинішній голова Закарпатської ОДА, "країна отримала величезну кількість внутрішньо переміщених осіб, які насправді такими не є. Проблему можна вирішити, змінивши порядок реєстрації, -- зобов'язати міграційну службу ставити переселенцям печать тільки в паспорт, а потім провести перереєстрацію". Інакше кількість "липових" переселенців і далі зростатиме.

 

Василь НИТКА.

 

Закарпатська область.

 

Голос України