У центрі Первомайська височіє нещодавно відремонтована споруда залізничного вокзалу. Заходиш до цього просторого приміщення і ніяковієш: світло, гарно, тихо — як у церкві... Одиноко стоїть пенсіонер в окулярах і уважно вивчає розклад руху пасажирських поїздів. А в ньому — аж півтора рейси! Починаю іронізувати з того, що Укрзалізниця чудово відремонтувала вокзал, але відмінила пасажирські поїзди.

 

Раніше тут курсували потяги Херсон — Львів, Одеса — Харків, Кременчук — Львів, Донецьк — Львів, Хмельницький — Сімферополь, Знам’янка — Одеса. Проходили два приміських потяги Котовськ — Помічна. Добре, що нинішніх пасажирів радує щодня хоч один приміський поїзд. А раз на чотири доби проходить знову ж таки один пасажирський поїзд Одеса — Черкаси. І стоїть зараз красень-вокзал тихий і порожній — як німий докір чиновникам від транспорту, які, прикриваючись розмовами про нерентабельність, залишили нас без поїздів у львівському та харківському напрямках...


А чи помітили ви, шановні читачі, що з плином часу змінився напрям туристичних поїздок наших громадян? Тепер відпочити люди їдуть не до Криму, а у Карпати, до Львова чи у Закарпаття. То врешті-решт відкрийте ж людям із Первомайська дорогу до Європи! Хоч на причіпному вагоні, якщо не зможете відновити рух потяга Знам’янка — Львів.


Громадськість Первомайщини, депутати районної та міської рад просять дирекцію Укрзалізниці призначити причіпний безпересадковий вагон за маршрутом Кіровоград — Львів і назад зі Львова. Витрати транспортників на впровадження цього вагона — мінімальні. На курсування причіпного плацкартного вагона витрати будуть значно менші, ніж на цілий поїзд, і водночас вирішиться питання сполучення Кіровограда, Первомайська з Хмельницьким, Тернополем та Львовом.


Транспортне відомство нині реформується, його очолив новий генеральний директор поляк Войцех Балчун, транспортник із європейським мисленням. То, може, прислухаються нарешті й до пропозицій нас, пасажирів?!


Нині жителі Первомайщини збирають підписи під зверненням до керівництва Укрзалізниці з проханням призначити поїзд Одеса — Київ через Котовськ, Балту, Любашівку, Врадіївку, Первомайськ-на-Бузі, Помічну, Кіровоград, Знам’янку. Потяг Одеса — Харків призначають лише на літо. Восени, взимку і навесні, щоб дістатися до Полтави або Харкова, наші пасажири змушені їхати до Южноукраїнська і там за містом, на необлаштованому пероні, пересідати на інші поїзди.


Вважаю, що наше місто заслуговує на краще забезпечення пасажирським транспортом. Враховуючи побажання земляків, направляю депутатське звернення в дирекцію ПАТ «Укрзалізниця». Є надія, що спільними зусиллями ми зможемо повернути Первомайську статус повноцінної пасажирської станції.


Данило КІТ, депутат Первомайської районної ради Миколаївської області.

 

Пасажирський потяг у Первомайську зупиняється раз на чотири доби.


Фото автора.