У зв’язку із ситуацією, що склалася на території Донецької та Луганської областей, територіальні органи Державної фіскальної служби вимушені були переміститися на підконтрольну українській владі територію. Унаслідок цього виникло логічне запитання, зокрема, до якого органу звертатись для подачі декларацій про майновий стан і доходи тимчасовим переселенцям: до податкової, яка перемістилась на підконтрольну територію, чи за місцем проживання, згідно з довідкою про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи?

 

 


Хоча кампанія декларування доходів громадян закінчується у травні 2016 року, для осіб, які хочуть скористатись податковою знижкою, подати декларацію про майновий стан і доходи можна до кінця 2016-го. Метою декларування доходів громадян є не лише сплата податків до бюджету, а й повернення частини сплаченого податку. За наявності певних умов податкову знижку може отримати кожен українець. Вона є своєрідним видом пільги, про яку мало хто знає.


До податкової знижки включаються витрати, здійснені протягом 2015 року:


- проценти, сплачені за користування іпотечним кредитом;


- пожертви або благодійні внески неприбутковим організаціям;


- кошти, сплачені за навчання для здобуття середньої професійної чи вищої освіти;


- страхові платежі (внески, премії) за договорами довгострокового страхування життя та пенсійні внески в рамках недержавного пенсійного забезпечення;


- на оплату допоміжних репродуктивних технологій;


- на оплату державних послуг, пов’язаних із усиновленням дитини, включаючи сплату державного мита;


- у зв’язку з переобладнанням транспортного засобу та інше.


Здійснені витрати мають бути зазначені в декларації та документально підтверджені (квитанціями, фіскальними чи товарними чеками, прибутковими касовими ордерами, копіями договорів, що ідентифікують продавця товарів (робіт, послуг) і їх покупця (отримувача).


Однією із умов повернення державою частини коштів є сплата громадянином протягом 2015 року із заробітної плати податку на доходи з фізичних осіб, тобто особа має бути офіційно працевлаштована. Відповідно, якщо такий податок не сплачувався, знижка не надається. Якщо своїм правом на повернення частини сплачених сум громадянин не скористався, то таке право на наступні податкові роки не переноситься.


Отже, з метою реалізації права на податкову знижку в 2016 році платнику податку за місцем його реєстрації як тимчасового переселенця необхідно подати до органу ДФС довідку про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи та декларацію про майновий стан і доходи за результатами 2015 року.

Фотоетюд Андрія НЕСТЕРЕНКА.