За два з лишком року мешканці Донбасу втомилися від війни, чекають не дочекаються її кінця. Міжнародна громадськість теж стурбована й усіма доступними способами намагається її приборкати, поставити під контроль. Добившись перемир’я, ОБСЄ для контролю над виконанням Мінських угод відправила на Донбас спостерігачів, які повинні стежити за припиненням вогню на лінії розмежування. Однак результат їх діяльності виявився досить скромний: спостерігачі спостерігають, а гармати як і раніше стріляють. Протиборчі сторони валять провину одна на одну. І піди розберися, хто з них має рацію.
Щоб підвищити ефективність контролю визріло рішення відправити в зону конфлікту поліцейську місію ОБСЄ. Цікаво, що й Росія підтримала це рішення, про що повідомив ЗМІ прес-секретар президента Пєсков. Але от заковика: ні Відень, ні Кремль, ухвалюючи рішення про введення поліцейських сил, не попросили згоди ватажків «ДНР». А вони — проти, підняли страшенний ґвалт: мовляв, це незаконно. «Начальник» самопроголошеної республіки Захарченко прямо заявив: ми не пустимо на свою територію жодного озброєного поліцейського! Будемо розцінювати це як інтервенцію — розстрілювати їх як ворогів. Не  більше, не менше.
Як тут не згадати дідуся Крилова: «Ай Моська, знать, она сильна, что лает на слона!». А наша Моська дзявкає на ОБСЄ тому, що за нею стоїть могутня фігура Росії. І це не вперше. Деякий час тому Україна виступала в Раді безпеки ООН із пропозицією ввести міжнародний озброєний контингент для контролю над російсько-українським кордоном. Отут російська делегація встала дибки і як постійний член Радбезу зарубала цю ініціативу. Ще б пак! Адже тоді не буде можливості безперешкодно забезпечувати сепаратистів зброєю й військовим спорядженням. Хоча сепаратисти стверджують, що не отримують зброї з Росії, а воюють тими танками й гарматами, які захопили в українських військ. Можливо, щось і захопили — на війні всяке буває. Але де вони беруть снаряди для гармат і мінометів, які не економлять, і постійно стріляють коли заманеться?
Уведення міжнародних поліцейських — сил сепаратистам поперек горла, сьогодні неозброєні контролери ОБСЄ їдуть туди, куди їм дозволяють, будь-який автоматник може їх зупинити й завернути назад. Тому їм часто просто неможливо встановити, хто стріляв, порушуючи Мінські домовленості. Такий контроль цілком улаштовує бойовиків, що розперезалися й мріють не тільки  захопити весь Донбас, а й дійти до Києва. Тому зі штабу сепаратистів й донеслося грізне: «Не пущать!».

Донецьк.

Мал. Миколи КАПУСТИ.