Голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони Сергій Пашинський звернувся до Президента України та Прем’єр-міністра України у зв’язку з необхідністю негайного врегулювання ситуації, що склалася з фінансуванням видатків на реалізацію заходів щодо підвищення обороноздатності і безпеки держави, передбачених Законом України «Про Державний бюджет України на 2016 рік». Про це йдеться на офіційному сайті комітету.

 

Комітет поінформував про те, що станом на 4 травня 2016 року мають місце такі критично небезпечні для обороноздатності України негативні явища:

не забезпечено видатки на виконання Державного оборонного замовлення на суму 2 200 мільйонів гривень;

не забезпечено видатки на ремонт озброєння та військової техніки на суму 1 100 мільйонів гривень;

не забезпечено видатки на розвиток зв’язку та ремонт військових об’єктів у сумі 300 мільйонів гривень.

Фінансування згаданих видатків передбачалося здійснювати за рахунок надходжень до цільового фонду для забезпечення оборони і безпеки держави. Наповнення вказаного цільового фонду планувалося за рахунок надходжень від конфіскованих коштів та коштів, отриманих від реалізації майна, конфіскованого за рішенням суду за вчинення корупційного та пов’язаного з корупцією правопорушення.

Однак, як зазначається у зверненні, станом на 4 травня 2016 року уповноважені державні органи не забезпечили належних надходжень до цільового фонду для забезпечення оборони і безпеки держави. Серед головних причин, на думку С. Пашинського, — відсутність дієвих законодавчих механізмів конфіскації майна за вчинення корупційного та пов’язаного з корупцією правопорушення та неможливість їх швидкого впровадження у зв’язку з низкою юридичних та інших перешкод.

«Подальше зволікання із фінансуванням програм та заходів, пов’язаних із забезпеченням обороноздатності і безпеки держави є неприпустимим, небезпечним та може призвести до непоправних наслідків», — наголошується у зверненні голови комітету.

Комітет просить вжити відповідних заходів щодо невідкладного розв’язання проблем фінансування сектору безпеки і оборони та внести відповідну законодавчу ініціативу до Верховної Ради України для розгляду.