НП: ПОДРОБИЦІ

 

Під час руху загорівся дизель-поїзд Вінниця -- Гайврон -- Христинівка. Пасажирам вдалося врятуватися. Згоріло три з чотирьох вагонів. Пожежа виникла 20 травня ввечері неподалік села Райгород Немирівського району.

Кореспондент "Голосу України" побував на місці події і поспілкувався з рятувальниками з Гайсинської пожежної частини.

 

На знімках:

 

потяг Вінниця – Гайворон -- Христинівка нагадував палаючий смолоскип

 

від трьох спалених вагонів залишився тільки металевий "скелет"

 

Фото надано
автором та очевидцями пожежі.

 

-- Нам не одразу вдалося добратися до місця пригоди, -- каже начальник караулу Володимир РОМАНОВ. -- Місцевість така, що не під'їхати: з одного боку -- крутий кам'янистий берег, з другого -- річка. Вагон, який ми гасили, підтягнули до села Семенки. Тут колія проходить під мостом. Пожежну машину зупинили на мосту, рукава кинули вниз і там уже працювали.

За словами співрозмовника, гасити пожежу довелося майже дві години. Однак врятувати вагонну "начинку" не вдалося. Від вагона залишився тільки металевий "скелет". Трохи далі, в напрямку станції Самчинці (вона розташована в селі Райгород), стояло ще два знищені вогнем вагони.

 

-- Пасажирів висадили на сьомому кілометрі, -- розповів місцевий житель Анатолій ГВАЛТЮК. -- Сталося це тоді, коли поїзд проїхав Райгород. Вогню ще не було видно, тільки все затягнуло димом. Люди з криками покинули вагони, машиніст почав рухатися у зворотному напрямку. Мабуть, хотів дотягнути до станції, бо там більше можливостей загасити вогонь. Але ж туди пожежним машинам не добратися. Одне слово, до станції не дотягнув, згоріли вагони на колії між Семенками і Райгородом.

 

Присутній на місці події помічник начальника Держслужби з надзвичайних ситуацій у Вінницькій області Олександр КУТОВИЙ підтвердив факт про відсутність постраждалих. Загалом евакуювали понад триста пасажирів.

 

-- Більшість пасажирів до місця призначення доправили вагоном, який надала залізниця, -- повідомив у телефонній розмові голова Немирівської райдержадміністрації Юрій ПОГОРЕЛЮК. -- Інших забрали родичі або знайомі своїм транспортом.

 

На місці НП працювали представники Одеської залізниці. Однак вони відмовилися не тільки коментувати, що сталося, а й назвати себе. У два наступні дні після пожежі на сайті залізниці про подію нічого не повідомлялося. Чергова на станції Самчинці пані Людмила (прізвище не стала називати) уточнила, що на даному відрізку дороги курсує тільки цей потяг. Тому перешкод для руху залишені на коліях згорілі вагони не будуть створювати.

 

До речі, потяг настільки популярний, що його пасажири навіть створили групу ВКонтакті. Вона має назву "Поїзд Вінниця -- Гайворон". Організувалися для того, щоб відновити маршрут. Свого часу залізниця закрила його як нерентабельний. За наполяганням пасажирів, поїзд знову став курсувати наприкінці минулого року. З Вінниці він відправляється два дні на тиждень -- у понеділок і п'ятницю. З Христинівки -- у четвер та неділю.

 

Відкрито кримінальне провадження за частиною 2 статті 194 КК України -- умисне знищення або пошкодження майна, вчинене шляхом підпалу, вибуху чи іншим небезпечним способом, що заподіяло майнову шкоду в особливо великих розмірах, або спричинило загибель людей чи інші тяжкі наслідки. Про це повідомили у відділі комунікації обласної поліції.

 

Віктор СКРИПНИК.

 

Вінницька область.

 

Голос України