Офіційна делегація китайського міста Вань-Чжоу, побратима Черкас, після зустрічей в обласному центрі, відвідала село Черепин Корсунь-Шевченківського району.

 

Саме в цьому невеликому населеному пункті, у селянській родині, народився майбутній легендарний льотчик, Герой Китаю Григорій Кулішенко.

Керівник делегації, голова народного конгресу м. Вань-Чжоу Лі ЦИНДЛІ розповіла, як шанують пам'ять про Григорія Кулішенка на її Батьківщині. Влітку 1939 року військовий льотчик, командир ескадрильї бомбардувальників добровольцем вирушив захищати небо Китаю від японських агресорів. 14 жовтня 1939 року екіпаж літака Григорія Кулішенка знищив 6 ворожих літаків, але й їх машина була підбита. Всі могли б врятуватися, але літак впав би на багатотисячне місто, і невідомо, скільки було б жертв. Григорій Якимович посадив літак на річку Янцзи і єдиний з екіпажу не врятувався, бо вже був смертельно поранений. Поховали героя на березі річки у парку і спорудили великий меморіал.

 

Могилу льотчика-героя не перенесли навіть під час будівництва гідроелектростанції -- влада ухвалила рішення змінити проект . Нещодавно у Піднебесній зняли фільм про українця і переклали його для того, щоб стрічку могли дивитися й земляки Григорія.

 

У Черепині гостей зустрічали у школі. Живим коридором вишикувались діти, вчителі, жителі села. Всі -- у вишиванках, адже саме святкували День української вишиванки. Вручили хліб-сіль, запросили до школи. Гості побачили куточок пам'яті Григорія Кулішенка, з інтересом розглядали навчальні кімнати, дивувались важким рюкзакам першокласників, оглянули виставку вишивок. Лі Циндлі розповіла про вшанування пам'яті льотчика-героя у Китаї, подарувала фільм і висловила сподівання, що черепинська громада разом зі школою створять тут музей Григорія Кулішенка.

Черепинський сільський голова Анатолій ПАРХОМЕНКО підтримав цю ідею. Він подарував гостям картину, на якій зображена українська сільська хата -- така, у якій виріс Григорій. А ще -- вишиту чоловічу сорочку та прапор України для музею у Китаї. Вишивку "Чорнобривці" подарувала гостям народна майстриня Лідія ПРОЦЕНКО. На пам'ять про теплу і цікаву зустріч гості та господарі сфотографувалися.

 

Враженнями про відвідання школи в рідному селі Героя Китаю поділився Лю СЯОЦЮАНЬ, голова відділу міжнародних відносин м. Чунцин, район Вань-Чжоу: "Школа особлива, сповнена атмосфери відкритості, щирості, відчувається, що діти почуваються тут щасливими". Школярі одержали запрошення відвідати м. Вань-Чжоу і познайомитися ближче зі своїми ровесниками.

 

Гості з Китаю побували також в історичному музеї Корсунь-Шевченківського державного історико-культурного заповідника, де розміщена експозиція про героїчного земляка.

 

Людмила ЯРОВА, Ліна ЛЕБЕДЕНКО.

Фото Людмили ЯРОВОЇ.

 

Черкаська область.

 

Голос України