"Європейську освітню кав'ярню" було проведено у Ріпкинській школі № 2 на Чернігівщині. Стереотипи, відносини ЄС та України, питання геополітики, сучасних викликів та загроз -- такі недитячі питання в інтерактивній формі обговорювали учні.

 

Школярі дізналися про сучасні процеси європейської інтеграції, а також взяли участь в обговоренні таких питань, як "Що означає Європа для Вас?", "Які стереотипи ви маєте з цього приводу?", "Як Європа може бути вигідною для України?", "Як Україна може бути вигідною для Європи?", "Чому стереотипи небезпечні?", переглянули короткі фільми, які ілюструють існуючі виклики, процеси, що відбуваються в країнах ЄС.

 

Юні громадяни відзначали, що серед стереотипів щодо жителів Європи може бути уявлення про європейців як про дуже успішних, стриманих людей, які дуже добре знають англійську мову.

 

Що ж до користі Європи для України, то це, на думку учнів, дасть змогу залучити в нашу державу новітні технології, експортувати товари, розвивати якісну медицину тощо. Цікаво, що на захід з європейської тематики більшість школярів прийшли у вишиванках.

 

До участі в організації європейської кав'ярні залучений волонтер Корпусу Миру США в Україні Кайл КОЛД, студентка Чернігівського національного технологічного університету Марія СТРОНСЬКА, а також представники низки проєвропейських громадських організацій області та Чернігівського центру перепідготовки та підвищення кваліфікації.

 

Василь ЧЕПУРНИЙ.

 

Чернігівська область.

 

Голос України