Вчора у гетьманській столиці -- Батурині на Чернігівщині -- урочисто відкрито пам'ятник Тарасу Шевченку та всеукраїнську акцію "З Батурином у душі -- з Україною в серці".

 

Бронзове погруддя Кобзаря, який не раз бував у Батурині, писав про його гірку долю, було виготовлено з ініціативи самих батурян, а допомогу надали народний депутат Валерій ДАВИДЕНКО та місцеві підприємці. Хоча значну частину потрібних коштів назбирали самі мешканці міста. Це й відзначив голова Чернігівської облдержадміністрації Валерій КУЛІЧ: "Важливо, що встановлено скульптуру завдяки самим мешканцям міста, а не органам влади".

 

Автором роботи є полтавський скульптор Сергій ОЛЕШКО. На постаменті викарбувані місцевим художником Віктором АВУЛОЮ слова з містерії Тараса Шевченка "Великий льох": "Як Батурин славний Москва запалила, Чечеля убила, і малого, і старого в Сеймі потопила".

 

Право відкрити пам'ятник громада надала своєму голові Леоніду ДУШІ та герою АТО Євгену МЕЖЕВІКІНУ, а освятив його настоятель Свято-Покровської церкви отець Роман КРИВКО.

 

Учасників молодіжного форуму "З Батурином у серці -- з Україною в душі" листом привітав Президент Петро ПОРОШЕНКО. Три дні молодь змагатиметься тут у знанні історії України, у вправності, добуватиме навички орієнтування на місцевості, виживання в екстремальних умовах, вивчатимуть основи тактичної медицини.

 

Василь ЧЕПУРНИЙ.

 

Чернігівська область.

 

Голос України