Батьки студента Вінницького національного аграрного університету Василя Клебана звернулися до корпункту «Голосу України» у Вінницькій області з проханням оприлюднити факт побиття поліцейськими його сина. «Нам би не хотілося цього робити, — розповідає батько пан Володимир. — Але де гарантія того, що цих нелюдів у погонах не стануть покривати слідчі? Від людей чув, що вони бояться преси, як таргани світла, тому й вирішили звернутися до газети...»

Що насправді сталося з сином Клебанів, про це йшлося у журналістському розслідуванні «У поліції студента били під запис відеокамери» («Голос України», 23.04.2016).
Студент Василь Клебан, як з’ясувалося, справді постраждав від свавілля працівників Вінницької державтоінспекції. Двадцятирічного хлопця, який переніс операцію на серці в Інституті Амосова і перебуває там на обліку, державтоінспектори запідозрили у тому, що нібито був за кермом нетверезим. Хлопець не вживає алкогольні напої, лікарі заборонили, тому повідомив, що готовий пройти обстеження. Однак замість цього його чомусь доставили до відділу поліції. Що відбувалося далі, видно на записі відеокамери. Юнака побили. Фізичну силу застосували двоє даішників. За цим спостерігав черговий у званні майора поліції.
Розслідування інциденту здійснювала прокуратура Вінницької області. Повідомлення про підозру вручили спочатку одному працівнику ДАІ, потім — другому. Обом інкримінують перевищення службових повноважень із застосуванням насильства (ч. 2 ст. 365  Кримінального кодексу України).
— Досудове розслідування завершено і справи передано до суду, — повідомила кореспонденту «Голосу України» прес-секретар прокурора Вінницької області Ірина Вихованець. — Судове засідання призначено на 21 червня. Розглядатимуть справу у Вінницькому міському суді.
До речі, обидва підозрювані за власним бажанням звільнилися з правоохоронних органів. Тим часом майор поліції, який чергував того вечора, залишався працювати. Тільки після публікації статті у поліції провели детальну перевірку виконання ним службових обов’язків. Як повідомив керівник відділу Вінницької міської поліції Анатолій Присяжнюк, на час її проведення старшого інспектора майора поліції відсторонено від роботи.
— Він зобов’язаний був припинити або взагалі не допустити факту знущання над доставленим студентом, — наголошує керівник поліції. — Висновки будуть зроблені після завершення службової перевірки.
Батьки хлопця Володимир і Наталія Клебани розповіли кореспонденту «Голосу України», що під час розслідування їм неодноразово погрожували по телефону. «Нас залякували з тим, щоб забрали заяву про побиття сина, — каже пані Наталія. — Погрожували неприємностями, підсилали додому невідомих нам людей, які пропонували зам’яти справу. Мовляв, колишні поліцейські все одно знайдуть можливість вийти сухими з ситуації... Вони не розуміють одного: через нахабство і свавілля людей у погонах ми могли втратити єдину дитину».
Як стверджують Клебани, справа про побиття їхнього сина — на контролі в Уповноваженої Верховної Ради з прав людини Валерії Лутковської, а також народного депутата України Мустафи Найєма.
Володимир Клебан нині складає екзаменаційну сесію. Одного разу хлопець повернувся додому схвильований. Мати подумала, що провалив іспит, тому одразу стала заспокоювати, заговорила про те, що здоров’я дорожче, тож не варто тривожитися.
— Син зупинив мене і каже: «Мамо, мені погрожували тим, що підкинуть солому і пов’яжуть за наркоту. Але ти ж знаєш, що я не п’ю і не курю. Якщо раптом таке станеться, знай, звідки ноги ростуть».
Батьки повідомили про факт погрози слідчому.
Газета інформуватиме читачів про хід судового засідання. Яке рішення ухвалить суд, стане відомо після завершення розгляду справи.

Вінницька область.