Двадцять мільйонів гривень виділила Вінницька міськрада на ремонти й утеплення загальноосвітніх шкіл. Протягом трьох останніх років видатки на підготовку освітніх закладів до нового навчального року зросли удесятеро.

 

-- Ще жодного разу загальноосвітні заклади міста не отримували з бюджету на ремонт стільки коштів, як нині, -- 20 мільйонів гривень, -- каже міський голова Вінниці Сергій МОРГУНОВ. -- Така можливість з'явилася завдяки процесам децентралізації. Міська влада почала направляти більші суми на капітальні потреби також дошкільних закладів.

 

На підтвердження сказаного очільник міста навів такі цифри. У 2014-му на поліпшення умов для навчання школярів вдалося віднайти два мільйони гривень. Торік сума становила дев'ять мільйонів. Нині -- 20 мільйонів. Удвічі більше, порівняно з минулим роком, отримають дошкільні заклади -- 16 мільйонів гривень. "Капітально ремонтуємо дахи, здійснюємо заміну вікон і дверей, проводимо благоустрій територій, -- продовжує Сергій Моргунов. -- Обов'язково закуповуємо нове обладнання для їдалень і кухонь, бо якісне харчування -- це здоров'я наших дітей".

 

Міський голова спілкувався із журналістами на подвір'ї школи № 34 обласного центру. Тут він ознайомився з тим, як майстри виконують роботи із зовнішнього утеплення стін будівлі. Завершити їх планують до початку нового навчального року. "Торік у цій школі ми вже інспектували хід ремонту даху, -- нагадав керівник міста. -- Тоді ж запланували утеплення і оздоблення фасаду. Ще замінимо старі вікна й двері на енергозберігаючі".

 

Який вигляд матиме будівля школи після завершення робіт, міському голові показали під час презентації проекту. Він не приховував, що не сподобалася гама кольорів стін, яку проектанти пропонують використати після утеплення. За словами міського голови, кольори мали би бути веселіші, випромінювати радість, бо це ж будинок для дітей. "Запитаймо в учнів, які зараз відпочивають у пришкільному таборі, якою б вони хотіли бачити свою школу, -- каже Сергій Моргунов. -- Запропонуємо участь у конкурсі. Якщо малюнок-переможець сподобається більшості, знайде підтримку серед учнів і вчителів, то чому б не скористатися такою пропозицією? Внесемо зміни в проект..."

 

У сусідній школі № 35, де також побував керівник міста, запланували капітальний ремонт даху з утепленням. Торік тут замінили 77 вікон. У 2017-му здійснять утеплення фасаду. А ось у школі № 16 ремонтні роботи проведуть за кошти американських інвесторів. Тут теж утеплять фасад, замінять старі дерев'яні вікна та двері. Поруч із головним входом встановлять пандус. Окремі роботи виконають всередині приміщення, зокрема, перепланують і відремонтують роздягальні, а в спортзалі буде нова система освітлення. На утеплення приміщення плавального басейну кошти у сумі 1,3 мільйона гривень надасть міськрада.

 

Віктор СКРИПНИК.

 

Вінниця.

 

Голос України