Повітряні Сили сьогодні належать до єдиного виду Збройних Сил України, що несе бойове чергування з протиповітряної оборони і виконує бойове завдання з охорони державного кордону України у повітряному просторі, протиповітряної оборони важливих державних об’єктів та припинення протиправних дій повітряних суден у небі. Бойові обслуги авіаційних, зенітних ракетних та радіотехнічних підрозділів несуть чергування і забезпечують недоторканність майже семи тисяч кілометрів повітряного кордону України, здійснюють контроль за перельотами літаків через держкордон з дев’ятьма країнами. Щодень понад 4 500 осіб особового складу та майже 450 одиниць озброєння і військової техніки залучаються до бойового чергування. Про те, як Повітряні Сили проводять 2016 рік, розповідає генерал-майор Олег Струцінський — начальник штабу — перший заступник командира Повітряного командування «Захід».

 

 


— Цей рік, 2016-й, оголосили роком Повітряних Сил у Збройних Силах України. Як це відбивається на справі?


— Верховний Головнокомандувач — Президент України — визначаючи завдання будівництва Збройних Сил і враховуючи важливість Повітряних Сил у забезпеченні обороноздатності нашої держави, і зважаючи на досвід застосування їх у зоні АТО, у січні визначив 2016-й роком Повітряних Сил України. Це передбачає підвищення ефективності застосування цього виду збройних сил. Тут маємо на увазі оновлення засобів протиповітряної оборони. Також цьогоріч у рази збільшили кількість коштів, спрямованих на ремонт та відновлення нашої військової техніки та озброєння. Це становить понад три з половиною мільярда гривень. На жаль, сьогодні ми не можемо говорити про те, що за ці гроші абсолютно відновиться парк і авіації, і зенітно-ракетної техніки, і радіотехнічних військ. Тому спершу оновлюємо наявне, модернізовуємо освоєне і розпочинаємо відновлення тієї техніки, яка ще не модернізована. Ресурси озброєння та військової техніки знаходяться на граничних термінах експлуатації. Ми повинні відійти від користування технікою, яка була випущена на території Російської Федерації. До речі, комплектуючі елементи і деталі до неї досі виготовляють у Росії. Раніше ми співпрацювали із цією державою, купували запчастини для відновлення оборонних комплексів. Зараз, у час війни, не користуємося їхніми послугами.


— А як щодо авіації у Повітряному командуванні «Захід»?


— Нині використовуємо більше 35 модернізованих літаків. Зокрема, це МіГ-29, СУ-25. Незабаром розпочнемо відновлення СУ-24, середні ремонти зенітно-ракетних систем С-300 — із продовженням ресурсу до семи років, для комплексів «Бук» по технічному стану (продовження ресурсу до п’яти років), для всіх типів зенітно-керованих ракет — зі збільшенням до 30 років. Дещо краще становище радіотехнічних військ, адже цьогоріч маємо змогу отримати не лише модернізовані, а й нові зразки радіолокаційної техніки...


— Зараз ми говоримо про техніку. А що приносить цей рік для особового складу?


— Рік Повітряних Сил для особового складу повинен стати часом набуття бойових спроможностей щодо виконання завдань у складі об’єднаних угрупувань військ як в місцях постійної дислокації, так і у зоні АТО, аби кожен міг замінити один одного у бою. Всі Повітряні Сили залучаються до бойового чергування в системі протиповітряної оборони. Для керівного складу передбачені завдання із планування та управління підпорядкованими військовими частинами. 


«Також ми здійснюємо чимало заходів не лише упродовж року, а й зокрема до Дня Повітряних Сил, відзначаємо його у першу неділю серпня. Наприклад, у соціальних мережах наші колеги прес-офіцери започаткували флешмоб, до якого може долучитися кожен охочий. Користувачі Інтернету розміщують у себе на сторінках фото на відповідну тематику і записи із хештегом «ПовітряніСилиНеймовірні». Розпочинається запис словами «Повітряні сили — це...», і кожен пише щось від себе. Інтернет-захід уже став популярним і щодень як військові, так і громадяни України, яких вони оберігають та захищають, долучаються до акції і підтримують таким чином наше військо», — розповіла прес-офіцер повітряного командування «Захід» Ірина Баранова.

Львів.


Фото надане прес-центром Повітряного командування «Захід».