Ранкове засідання 14 червня

 

Верховна Рада ухвалила в цілому проект закону про внесення змін до статті 13 Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» (№4680). Таке рішення підтримали 259 депутатів.

 

Співавтор законопроекту Альона Бабак (фракція «Самопоміч») наголосила, що цей закон дає змогу управляти своїми будинками власникам квартир. За рік після прийняття закону в Україні збільшилася на 20 відсотків кількість об’єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ), було створено понад 2000 об’єднань співвласників, за перший квартал поточного року — понад тисячу. На думку депутата, це свідчить про те, що українці підтверджують своє бажання бути господарями свого будинку. Проте така трансформація відбувається непросто, бо сто років у людей знищували відчуття власності.

 

Співавтор законопроекту Альона Бабак (фракція «Самопоміч») наголосила, що цей закон дозволяє управляти своїми будинками власникам  квартир. За рік після прийняття закону в Україні збільшилася на 20% кількість об’єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ), було створено більше 2000 об’єднань співвласників, за перший квартал поточного року — понад тисячу. На думку депутата, це свідчить про те, що українці підтверджують своє бажання бути господарями свого будинку. Проте така трансформація відбувається непросто, бо сто років у людей знищували відчуття власності.

Законопроект передбачає не переносити реформу, але на період проведення конкурсів на визначення управителів будинками, щоб не створювати комунальний хаос на перехідний період і обслуговування будинків тривало — ремонт ліфтів, вивезення сміття, прибирання території тощо, щоб будинки на цей період продовжували обслуговувати ЖЕКи. Мешканцям багатоповерхівок також надається право у будь-який момент розірвати договір з обраним на конкурсі управителем, якщо вони створять ОСББ, з повідомленням про це управителя за два місяці.

Під час обговорення депутати висловили чимало застережень до законопроекту. Зокрема, народні обранці цікавилися, що сказано у законі про ремонт старого житлового фонду, як врегульовано обслуговування житлових кооперативів, чи не зростуть платівки за комуналки після утворення ОСББ чи призначення управителя.

Перший заступник голови Комітету з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства Дмитро Андрієвський (фракція БПП) повідомив, що діяльність житлових кооперативів буде збережено. Борислав Розенблат (фракція БПП) висловив думку, що ЖЕКи чинять шалений спротив реформі ЖКГ. А Вадим Івченко (фракція «Батьківщина») наполягав передбачити в законопроекті норму про обов’язкове проведення капітальних ремонтів за рахунок управляючих компаній і захистити людей від необґрунтованого підвищення тарифів за житлово-комунальні послуги. Максим Курячий (фракція БПП) зауважив, що люди найбільше побоюються, що всі проблеми в старих будинках — несправні ліфти, затоплені підвали, діряві дахи, облуплені сходи, іржаві гнилі труби тощо — ляжуть на їхні плечі. Але ніхто не позбавляє органи місцевої влади та самоврядування від обов’язків капітальних ремонтів та розв’язання застарілих проблем, — наголосив М. Курячий. Депутат також висловив думку, що цей закон може, навпаки, стати інструментом для зменшення тарифів. Олександр Вілкул (фракція Опозиційного блоку) запропонував запровадити відповідальність управляючих компаній перед людьми через страхування. Лідер фракції «Батьківщина» Юлія Тимошенко застерегла, що через цей закон всі витрати на поточний і капітальний ремонт будинків, під’їздів, комунікацій, дахів, котлів та навіть інженерних мереж навколо будинків тепер ляжуть на людей, і квартплата може зрости в два-п’ять, а то і в десять разів. Окрім того, в законі передбачена норма, що в разі несплати комунальних послуг у людей зможуть забирати квартири. На це Альона Бабак відповіла, що капітальні ремонти будинків мають проводити місцеві органи влади через цільові програми відповідно до закону «Про приватизацію державного житлового фонду» від 1992 року. Натомість Володимир Литвин (ДГ «Воля народу») зауважив, що ОСББ ходять із протягнутою рукою, випрошуючи кошти на ремонти, запропонував перед створенням ОСББ провести ремонт дахів і комунікацій перед тим, як люди розпочнуть самі управляти своїм житлом.

Верховна Рада також ухвалила у другому читанні та в цілому урядовий законопроект про фінансову реструктуризацію (№ 3555)  — 229 «за». Як зазначив заступник Голови Комітету з питань фінансової політики і банківської діяльності Руслан Демчак (фракція БПП), метою законопроекту є створення ефективного та дієвого механізму добровільної фінансової реструктуризації боргів підприємств України та їх досудової санації.

Законопроект розроблено за участю експертів Світового банку та Європейського банку реконструкції та розвитку з урахуванням міжнародних стандартів та світового досвіду проведення фінансової реструктуризації.

Законопроектом, зокрема, визначено умови участі боржника та кредиторів у процедурі фінансової реструктуризації, а також участь Фонду гарантування вкладів фізичних осіб та державних банків у такій процедурі; основні засади співробітництва між кредиторами під час проведення процедури фінансової реструктуризації; зобов’язання боржника щодо надання інформації та проведення огляду його господарської діяльності; умови отримання боржником фінансування під час проходження процедури фінансової реструктуризації. Для організації та проведення процедури фінансової реструктуризації та вирішення спорів в арбітражі, згідно з законопроектом, будуть створені спостережна рада та секретаріат. Передбачено особливий податковий режим при оподаткуванні окремих операцій, пов’язаних з проведенням процедури фінансової реструктуризації, та захист від визнання правочинів недійсними.

Законопроектом пропонується, що закон діятиме протягом трьох років з дати набрання ним чинності. На думку розробників законопроекту, такий строк дозволить оцінити успішність проведення процедури фінансової реструктуризації в України та порівняти результати з досвідом інших країн. А якщо результати виявляться позитивними, строк дії цього закону може бути подовжено.

Під час пленарного засідання народний депутат України від фракції «Самопоміч», секретар Комітету Верховної Ради України з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Вікторія Войціцька заявила, що на неї чиниться тиск, і це вже не перша спроба. За словами депутата, сьогодні в авто її чоловіка врізався невідомий у масці на автомобілі з іноземними номерами і втік з місця ДТП. В. Войціцька розцінила цей інцидент як тиск на неї.

«Це вже другий випадок спроби тиснути на мене і на мою сім’ю», -сказала Войціцька, нагадавши, що 17 березня цього року о 4 ранку було кинуто банку з запалювальною сумішшю під її будинком. Депутат звернулася до Генерального прокурора України Юрія Луценка з проханням взяти цю справу під особистий контроль.

Парламентарій не виключила, що спроба замаху може бути пов’язана з розглядом паливно-енергетичним комітетом Верховно Ради за її ініціативою питання про встановлення ціни на українське вугілля за формулою «Роттердам+», яка, на її погляд, дає можливість енергетичним компаніям отримати надприбутки у зв’язку з зростанням тарифів на житлово-комунальні послуги. Формула «Роттердам+» передбачає, що в ціну на енергетичне вугілля в Україні закладається вартість вугілля в порту Роттердам плюс вартість доставки в Україну — 63 долари за тонну. І таким чином ціна на вугілля в Україні стає вищою, навіть аніж у країнах Західної Європи.

Верховна Рада України ухвалила проект Закону про внесення змін до Закону України «Про державне оборонне замовлення» із урахуванням пропозицій Президента України (№ 2090а).

Під час обговорення народні депутати наголошували на необхідності прийняти закон про спецконфіскацію і спрямувати кошти, які були вкрадені Януковичем, до держбюджету на державне оборонне замовлення. У другому читанні та в цілому також прийнято проект Закону про внесення змін до Закону України «Про вищу освіту» щодо Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти (№ 2280а).

Фракція Радикальної партії блокувала парламентську трибуну, вимагаючи ухвалити рішення про зниження тарифів на газ для населення та на житлово-комунальні послуги, а також утворення ТСК щодо причетності до офшорів високопосадовців.

Депутати вітали з днем народження свого колегу Олександра Дроздика. Глава парламенту Андрій Парубій повідомив про вихід народного депутата України Євгенія Мураєва зі складу депутатської фракції Опозиційний блок.

 

Євгеній Гєллєр, Артур Герасимов, Мустафа Найєм.

 

Едуард Матвійчук, Віталій Купрій, Ігор Луценко, Іван Балога.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.