Я перебуваю в процесі розлучення з батьком моїх дітей, якого хочу також позбавити батьківських прав. Однак побоююсь, що у разі позбавлення його батьківських прав не зможу стягувати аліменти на користь дітей. Як діяти в такому випадку?


Олена Трач.


Кіровоград.


8 червня 2016 року набули законної чинності зміни, внесені до Сімейного кодексу, які захищають права дитини. Відповідно до п. 3 ст. 166 кодексу, при задоволенні позову щодо позбавлення батьківських прав суд одночасно прийматиме рішення про стягнення аліментів на дитину. Навіть якщо ви відмовитеся отримувати аліменти, суд прийме рішення про перерахування аліментів на особистий рахунок дитини у відділенні Державного ощадного банку України та зобов’яже вас відкрити особистий рахунок у місячний строк з дня набрання законної сили рішенням суду.


Таким чином, позбавлення батьківських прав не є причиною звільнення від утримання дитини, тобто сплати аліментів. Понад те, одразу з прийняттям рішення про позбавлення батьківських прав суд вирішує питання про їх стягнення, і навіть якщо один із батьків не бажає отримувати допомогу на дитину від особи, яку позбавили батьківських прав, суд зобов’яже матір чи батька відкрити рахунок, куди переказуватимуться гроші (аліменти) на дитину з метою захисту прав та інтересів малолітньої особи у майбутньому.


Галина Овсієнко, юрист.