Мистецька акція «Донеччи-на-UA: Перезавантаження» завершилася в Києві. Протягом трьох днів творчі колективи області представляли культурний потенціал регіону. Це найбільший за два роки творчий «десант» донецьких митців у столиці.

Вистава «Слава Героям!» за п’єсою українського драматурга Павла Ар’є, яку представив на сцені Національного академічного драматичного театру імені Івана Франка Донецький академічний обласний російський драмтеатр (Маріуполь), має всі шанси стати візитівкою області. Це перша в театрі вистава українською мовою, тема якої близька глядачам. У лікарняній палаті на сусідніх ліжках опиняються двоє ветеранів Другої світової. Один із них — колишній солдат Червоної армії, другий — боєць УПА (на знімку). Їхні діалоги перегукуються із сьогоденням суспільства, пораненого війною.
Голова Донецької обласної державної адміністрації Павло Жебрівський вважає, що мистецька акція не просто звіт області, а діалог Донеччини з великою Україною.
В Українському домі в рамках акції тривала виставка самобутніх скульпторів братів Олександра і В’ячеслава Гутирів. Як матеріал для роботи митці обрали... кам’яну сіль, яку видобувають на Донеччині. А в завершальному гала-концерті взяли участь кращі аматорські колективи з Маріуполя, Сартани, Волновахи, Добропільського району, Бахмута, Краматорська.
— У нашому центрі продовжують працювати всі колективи, відбуваються заняття та концерти. Ми не зупинялися навіть під час загострення бойових дій. Останнім часом трохи змінилася спрямованість заходів: головний напрям — національно-патріотичне виховання. Без цього нині неможливо. У рамках проекту «Український Донбас» до нас приїздить багато митців із Івано-Франківської, Львівської та інших областей. І сприймають їх добре. Дуже прикро, коли кажуть, що на Донбасі мешкають «не такі» українці. Це все неправда, — переконана Людмила Шушман, заступник директора Волноваського районного центру культури і дозвілля, яка приїхала до столиці з народним пошуково-дослідницьким фольклорним гуртом «Заграйярочка».

Фото Михайла МАРКІВА (прес-служба Президента України).