Патова кадрова ситуація у Рівненській обласній раді триває фактично з 11 квітня, коли депутати висловили недовіру і проголосували за відставку голови облради Володимира Ковальчука (фракція Радикальної партії Олега Ляшка). А замість нього обрали на цю посаду представника від БПП «Солідарність» Олександра Корнійчука. В. Ковальчук звернувся до суду і своїм рішенням від 19 травня ц. р. Житомирський апеляційний адмінсуд поновив його на посаді.

Як виконати рішення суду, депутати радились на засіданні президії облради. Адже у законодавстві немає чіткого роз’яснення, як діяти у таких випадках, оскільки посада голови облради — виборна: його обирають на сесії таємним голосуванням. У такий спосіб логічно було б його і поновлювати на посаді. Відтак було прийнято рішення 17 червня провести сьому сесію облради, на яку й винесли це кадрове питання. Олександру Корнійчуку рекомендували до вирішення питання на сесії піти у відпустку. Виконання обов’язків голови облради поклали на першого заступника Миколу Драганчука.

Однак Володимир Ковальчук не став чекати рішення сесії облради, а 9 червня потрапив у кабінет голови облради, зламавши замки. Щоправда, йому у відповідь хтось увечері того-таки дня змінив їх у дверях кабінету голови облради і приймальні. Одне слово, почалась «гра нервів», у якій працівники апарату стали крайніми. За нервозної обстановки у раді вони неохоче йдуть на роботу. В. Ковальчук звільнив з посад керуючого справами Рівненської обласної ради Богдана Сологуба (той мав доповідати по 14 питаннях порядку денного сесії) та начальника юридичного відділу Богдана Гречка. Наскільки правомочні рішення В. Ковальчука, питання з поновлення якого на посаді тоді ще не пройшло через сесію облради, покаже час.

Тим часом Володимир Ковальчук видав розпорядження про нібито перенесення сесії обласної ради з 17 червня на 1 липня. Причини для цього, як пояснив на своїй сторінці у соцмережах, — ті ж кадрові звільнення, а також, на його думку, «непрозоре подання кандидатур на посади керівників комунальних закладів», які мала б розглянути сесія 17 червня.

І все-таки сесія розпочала роботу. Щоправда, пробиватись до заблокованого місця для президії Володимиру Ковальчуку допомагали народні депутати України — однопартійці Ігор Мосійчук, Андрій Лозовий. Але ті, хто тримав «оборону», теж проявили стійкість. Не обійшлося без шарпанини і втручання поліції. Відтак вийшло так, що фактично головували, перебиваючи один одного, і В. Ковальчук, і О. Корнійчук. Тим часом депутатський корпус блокував головування Володимира Ковальчука, ігноруючи його прохання зареєструватися: на табло висвітилася лише цифра «18». Коли ж про реєстрацію оголосив О. Корнійчук, зареєструвалися 59 депутатів. Така ситуація, що супроводжувалася викриками, шарпаниною і перепалками, тривала майже годину.

Оголосили перерву. Голови фракцій пішли радитись, як вийти із глухого кута. Запросили і народних депутатів України.

Після перемовин і Володимир Ковальчук, і Олександр Корнійчук оголосили про те, що вони написали заяву про звільнення за власним бажанням. Їх заяви сесія задовольнила, відтак виконувати обов’язки голови облради до обрання голови Рівненської облради, яке запланували на наступну сесію, буде перший заступник Микола Драганчук (фракція ВО «Батьківщина»). А сесію надалі вів заступник голови облради Олексій Бучинський (фракція «Свободи»).

Рівне.