Понад 400 осіб звернулися в медичні установи Ізмаїла в Одеській області із симптомами гострої кишкової інфекції. Вона спалахнула після сильної зливи, коли минулого тижня в місті за годину випала майже місячна норма опадів.

У медустанови почали звертатися десятки, а потім і сотні людей. Влада міста ввела режим надзвичайної ситуації. Закрито об’єкти торгівлі й громадського харчування. Державна прикордонна служба взяла під охорону відкриті водойми.
Про перші результати лабораторних досліджень аналізів, узятих у хворих, а також проб води проінформував голова Держсанепідслужби України Святослав Протас, який прибув у Ізмаїл. За його словами, причиною захворювання стали відразу кілька інфекцій, які потрапили у воду після підтоплення міста 14 червня. Аналіз проб виявив збудників ротавірусної, норовірусної інфекцій, а також кишкову паличку. С. Протас зазначив, що потрапляння вірусів у воду сталося в результаті фекального забруднення території міста.
Режим надзвичайної ситуації в Ізмаїлі збережеться ще тиждень: будуть закриті ринки, місця громадського харчування, заборонений доступ до стоячих водойм. Також збільшено вміст хлору у водопровідній воді, яка стала придатна лише для технічних потреб.
Медики попереджають, що «епідеміологічний хвіст» триватиме ще два тижні. Протягом цього часу в медустанови потраплятимуть люди, які заразилися інфекцією в результаті контакту із хворими. Але загалом поширення епідемії вдалося зупинити.

Одеська область.