Із самого ранку робота Верховної Ради була заблокована. По один бік президії розташувалися представники Радикальної партії, по інший -»Самопомочі». Незабаром до них долучилися й народні депутати від «Батьківщини». Атмосфера в сесійній залі нагадувала робочу — настрій законотворців не мав емоційного забарвлення. За кілька хвилин до того, як зайшов Голова Верховної Ради Андрій Парубій, до блокувальників підійшла Юлія Тимошенко, парламентарії від «Батьківщини» та Радикальної партії згуртувалися для проведення наради. «Самопоміч» також радилася, але відокремившись від гурту.

Очільник парламенту відкрив засідання повідомленням про те, що політичні консультації напередодні тривали до пізньої ночі й продовжуються. Для того, щоб вийти на спільні рішення, які розблокують роботу законодавчого органу, сказав Андрій Парубій, необхідна розмова і зустріч із представниками фракцій. А відтак «продовження роботи Верховної Ради відбудеться завтра зранку», — повідомив він. Голова Верховної Ради нагадав народним обранцям, що в четвер їх чекає важкий день: «У нас багато законів, необхідних для зміцнення національної безпеки та оборони, — підкреслив він. — Ми воюючий парламент, який має працювати і захищати Україну. Завтра о десятій ранку всіх колег — народних депутатів чекаю в залі». Наостанок Андрій Парубій привітав із днем народження народного депутата Людмилу Денісову та побажав усім «плідної, активної та дієвої роботи в комітетах, щоб у четвер могли провести повноцінний робочий день». На цьому, фактично, події в сесійній залі завершилися і перейшли до кулуарів.

Коментуючи те, що відбувається, Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко нагадала, що дві парламентські фракції в понеділок вимагали скасувати депутатські канікули і працювати далі. Вона висловила обурення тим, що люди, які говорять про скасування відпусток, «не дають працювати навіть у ті робочі дні, в які зобов’язані приймати закони». «Наприклад, цими днями ми мали ухвалити не тільки важливі закони для армії, а й підтримати новостворене Міністерство з питань Донбасу, -сказала парламентарій. — Поки що там працює тільки міністр і секретар, а в бюджеті не закладене фінансування». Мовляв, за таких обставин від цієї структури не можна вимагати допомоги тимчасово переміщеним. За словами І. Геращенко, в порядку денному стояло багато економічних законів. Їхньому ухваленню, вважає вона, завадило «бажання не працювати, а влаштовувати шоу».

Чи не найбільшу увагу преси в кулуарах привернула очільниця «Батьківщини» Юлія Тимошенко. «У парламентаризмі країни зруйновано всі баланси, -сказала вона. — Нині не існує парламентсько-президентської форми правління. Нині править сімка, або вісімка, яка за спиною Верховної Ради вирішує всі питання, і результати цих вирішених питань ми бачимо — не працює економіка, а родинні бюджети доведені до крайнього стану руйнації». Законодавчий орган політик назвала «зібранням кнопкодавів». Політична сила, яку представляє Ю. Тимошенко, за її словами, веде дворічну боротьбу із завищеними тарифами. Основна її суть полягає в тому, щоб поставити реальну, а не завищену ціну на газ українського видобування. Однак увесь цей час у парламенті блокується створення тимчасової слідчої комісії з тарифів. Серед умов, які висувають блокувальники трибуни, за словами народного депутата, першочерговою є саме створення такої ТСК. Мовляв, комісія перевірить структуру тарифів, вивчить діяльність НАК «Нафтогаз України» і «Укргазвидобування» на предмет корупції й дасть відповідь на питання, «чому ставиться 50—60 відсотків рентабельності для кланів і олігархів». Інша вимога — розгляд трьох законопроектів, які впорядковують ситуацію із цінами на газ, тарифами на тепло та електроенергію тощо. Для того, щоб документи були більш ефективними, пропонується спільно з урядом створити робочу групу, і вже до кінця роботи цієї сесії ухвалити їх. Так уже до початку опалювального сезону вдасться знизити ціни.

Політичні консультації, за словами очільниці «Батьківщини», відбуваються між Головою Верховної Ради і його заступниками, керівниками парламентських фракцій, урядом і представником Президента. За результатами цих переговорів має бути створено дві тимчасові слідчі комісії — з офшорів та тарифів і робоча група, яка працюватиме над вищезгаданими законами. «Кожен день у нас приймаються корисні закони і постанови, — сказала Ю. Тимошенко, — а людям стає жити гірше і гірше», — так пояснила народний депутат необхідність закрити засідання Верховної Ради в середу, фактично навіть не розпочавши його.

За словами керівника фракції «Самопоміч» Олега Березюка, вчорашнє блокування роботи парламенту його колеги розглядають «як непродуктивне». «Ми могли оголосити перерву до 12-ї години і знайти компроміс між опозиційними силами і коаліцією, — сказав він. — Цей компроміс майже досягнутий. Питання про створення двох ТСК та робочої групи можна було вирішити до 12-ї години, потім прийняти ці рішення і завтра якісно працювати».

У Верховній Раді є люди, які хочуть показати, що цей парламент неспроможний, переконаний О. Березюк. На його думку, така спроба викликана бажанням привести до позачергових виборів, «які зацементують олігархічний режим». Це можливо, якщо вибори відбуватимуться за старим законом, а не на пропорційній основі за відкритими списками. Інший ризик — проведення «під шумок» напівлегітимних виборів на Донбасі.

«Голови фракцій мають прийняти компромісне рішення в інтересах держави, людей і парламенту, — наголосив О. Березюк. — Ніякої складності, ідеологічної боротьби в цих питаннях немає, а є прагматика звичайної людини». Водночас він висловив переконання в тому, що в цій співпраці уряд має піти назустріч, бо «ця криза приведе не до зниження тарифів, а до знецінення нашої держави, парламенту, ще більшої зневіри людей». Вигідним таке становище може бути тільки українському ворогу.

Один із найактивніших блокувальників лідер фракції Радикальної партії Олег Ляшко також поділився своїм баченням виходу із ситуації, що склалася. Парламент має прийняти зміни в чинне законодавство так, щоб знизилася рентна плата, а газ вітчизняного видобування спрямовувався на потреби ЖКГ. Уряд повинен скасувати свою постанову про відміну пільгової ціни на 1200 кубів газу в опалювальний сезон. Гроші на субсидії, на думку парламентарія, держава отримує від завищеної рентної плати. Знизивши її, вдасться зменшити ціну на газ і відпаде потреба в субсидіях. Щоб вирішити проблему тарифів, О. Ляшко пропонує радикально змінити економічну політику держави — давати дешеві кредити малому і середньому бізнесу, підтримувати власний експорт тощо.

Опозиційний блок до блокування роботи парламенту не долучився, однак у коментарях його лідер Юрій Бойко назвав Верховну Раду «непрацездатною». Мовляв, блокування — яскраве свідчення системної глибокої політичної кризи, яка накопичувалася останні декілька місяців. «Коли парламент протягом пленарного тижня приймає 10—12 законів, то це не робота, а її імітація», — сказав він. Повна зупинка роботи, за його словами, — це логічне завершення такого процесу.

Ю. Бойко розкритикував позицію керівництва Верховної Ради, назвавши її неконструктивною. «Вони не відповідають на питання, які турбують все суспільство, — підкреслив політик. — Наприклад, людей непокоїть питання нових тарифів. Всім зрозуміло, що населення їх не витримає. В цій ситуації парламент повинен прийняти закони, які дозволили б людям вижити». Відтак, Опозиційний блок підтримує ідею створення тимчасової слідчої комісії, яка б розібралася з тарифами і цінами на газ.

Чи вдасться парламентаріям знайти спільний знаменник своїх подальших дій, не взявся прогнозувати ніхто із ключових героїв учорашніх подій в парламенті. Найбільш актуальним було таке припущення: чи запрацює в четвер Верховна Рада — буде відомо безпосередньо вже на початку самого засідання.

 

 

Блокування засідання фракціями РП та «Батьківщини».

Фото Олександра КЛИМЕНКА.