Парламентська хроніка

Ранкове засідання 7 липня

Голова Верховної Ради, відкривши пленарне засідання, оголосив заяву народних депутатів—учасників антитерористичної операції щодо суттєвого загострення ситуації в зоні проведення АТО, де знову російськими найманцями були застосовані залпові системи вогню «Град». Народні депутати—учасники антитерористичної операції заявили, що вони вважають блокування роботи Верховної Ради воюючої країни злочином. «Парламент має працювати», — наголошується у заяві.

Парламентарії також заявили, що вони «категорично не сприймають ультиматумів та провокацій, а також спроби зірвати ухвалення стратегічних законів». «Ми вважаємо, що Верховна Рада повинна негайно голосувати законопроекти, спрямовані на забезпечення української армії. Наше завдання, як народних обранців, демонструвати українському народу єдність та спільно, відповідально працювати для нашої країни», — йдеться у заяві.

Зранку роботу парламенту було розблоковано. Ще перед початком пленарного засідання депутати з фракції Блоку Петра Порошенка і «Народного фронту» оточили парламентську трибуну, щоб представники Радикальної партії та «Батьківщини», котрі два дні поспіль блокували її з вимогою знизити тарифи на комунальні послуги, не змогли продовжити це робити далі.

На жаль, усі консультації між лідерами фракцій не привели до компромісу, тож політичні сили продовжували звинувачувати одна одну. Одні — в небажанні почути справедливі вимоги людей знизити непосильні «європейські» тарифи, які абсолютно не відповідають рівню зарплат і пенсій в Україні, інші — у провокаціях та бажанні заробити політичні дивіденди.

На вимогу двох фракцій — Радикальної партії та «Батьківщини» — у засіданні було оголошено перерву, після якої Олег Ляшко заявив, що представники фракції Радикальної партії оголошують у сесійній залі «сидячий страйк». Опозиційні фракції вимагали прийняти закони, які дозволять знизити тарифи на комунальні послуги, спрямувати газ вітчизняного видобутку на потреби населення, знизити ренту на газ для державних газовидобувних компаній, повернути пільгову норму споживання газу для населення. «Однак влада нас не почула», — стверджував О. Ляшко.

Натомість народний депутат Андрій Тетерук (фракція «Народний фронт») заявив, що народні депутати, котрі побували на фронті, здатні забезпечити якісну і повноцінну роботу українського парламенту в складних умовах, коли деякі парламентарії блокують його роботу.

Глава парламенту Андрій Парубій також звинуватив опозиційні фракції у неготовності до компромісів, який, на його погляд, можна було досягнути під час консультацій.

Перейшовши до розгляду питань порядку денного, народні депутати в цілому ухвалили проект закону про внесення змін до Закону «Про зайнятість населення» (щодо додаткових гарантій у сприянні працевлаштування учасників бойових дій) —     № 2095а. Законопроект підтримали 235 депутатів.

Зміни розроблено з метою надання додаткових гарантій у працевлаштуванні громадянам, які брали участь у проведенні антитерористичної операції, отримали статус учасника бойових дій та були звільненні з військової служби.

Законопроектом пропонується доповнити чинний закон нормою, згідно з якою додаткові гарантії у сприянні працевлаштування поширюватимуться на учасників бойових дій, зокрема обов’язок підприємств, установ та організацій з чисельністю штатних працівників понад 20 осіб встановлювати квоту в розмірі 5 відсотків середньооблікової чисельності штатних працівників за попередній календарний рік для працевлаштування учасників бойових дій.

Прийнято в цілому й законопроект «Про внесення змін до деяких законів України щодо Сил спеціальних операцій Збройних Сил України»(№ 4705). Законодавчим актом визначено правовий статус та застосування Сил спеціальних операцій самостійно або у взаємодії з іншими видами Збройних Сил України виконувати завдання спеціальних операцій в інтересах національної безпеки у сфері оборони держави.

Під час обговорення проекту закону «Про амністію у 2016 році» народні депутати звернули увагу на те, що багатьох учасників АТО зараз незаслужено, на їх погляд, заарештовано й ув’язнено. Адже умови фактично війни, коли бійці вимушено проникають у покинуті будинки із чужим майном, не можна порівнювати з мирним часом. Та оскільки в Україні не оголошено воєнного стану, учасників АТО судять за законами мирного часу.

Законопроектом передбачено оголосити амністію щодо таких соціально-вразливих категорій засуджених: на неповнолітніх та жінок, а також чоловіків, які мають дітей віком до 16 років або дітей-інвалідів, до інвалідів першої, другої та третьої груп, хворих на туберкульоз, онкологічні захворювання, осіб, що досягли пенсійного віку, учасників бойових дій, осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України, брали безпосередню участь в антитерористичній операції тощо. Однак амністія не застосовуватиметься до осіб, котрі вчинили тяжкі та особливо тяжкі злочини.

Верховна Рада України підтримала проект постанови №4323 «Про звільнення членів Ради Національного банку України» (239 «за»). Парламент звільнив сім членів Ради Національного банку України, що входили до ради за квотою парламенту, у зв’язку з достроковим припиненням їх повноважень: Олександра Біланенка, Станіслава Буковинського, Ольгу Кандибка, Трохима Ковальчука, Віталія Ломаковича та Ігоря Лютого. А ще один член Ради Нацбанку Юрій Полунєєв звільнений від займаної посади в зв’язку з закінченням терміну його повноважень.

Також внесено зміни до додатка № 3 до Закону «Про Державний бюджет України на 2016 рік»     (№ 4723). Документом виділено додаткові видатки обсягом понад 10 мільйонів гривень на утримання Міністерства з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України та понад 7 мільйонів гривень на відновлення Донбасу за рахунок виключення бюджетних програм щодо фінансування АР Крим та міста Севастополя.

У другому читанні та в цілому із врахуванням техніко-юридичних правок ухвалено проект закону про заходи, спрямовані на забезпечення сталого функціонування суб’єктів господарювання у сферах теплопостачання, централізованого водопостачання та водовідведення (№ 2706) — 253 «за». Як пояснила народний депутат Альона Бабак (фракція «Самопоміч»), нині через заборгованість із 180 теплопостачальних підприємств у 104 заблоковані рахунки. Цей законопроект передбачається як тимчасовий захід з метою розблокування рахунків підприємств сфери теплокомуненерго, оскільки уряд готує комплексний закон про реструктуризацію боргів таких підприємств.

За основу прийнято законопроект про внесення змін до Закону «Про державну службу» (№ 4370-1). Ним передбачається утворення Президентом України Комісії з питань державної служби, яка проводитиме конкурси на зайняття вакантних посад голів місцевих державних адміністрацій та матиме право порушувати дисциплінарні провадження щодо чиновників. Однак депутати під час обговорення застерігали від того, що місцева влада може перейти під контроль президентської вертикалі.

Голова Верховної Ради Андрій Парубій також повідомив, що політичні консультації лідерів фракцій тривають.

Дослівно

Голова Верховної Ради України Андрій ПАРУБІЙ:

«Так, як наші побратими тримають зовнішній фронт на сході, так ми не маємо допустити прориву нашого внутрішнього фронту тут, у Верховній Раді. Парламент має працювати. Мова ультиматумів та провокацій, а також спроби зірвати ухвалення стратегічних законів є категорично неприйнятною: всі, хто зриває роботу парламенту під будь-якими приводами, свідомо чи несвідомо грають на руку ворогу».

 

 

На передньому плані: Олексій Рябчин, Олександра Кужель, Олег Петренко, Юрій Тимошенко.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.