Останній пленарний тиждень у парламенті буде знову напружений і гарячий. Три фракції продовжують висувати ультимативні вимоги: «Народний фронт» вимагає негайно ухвалити закон про спецконфіскацію грошей Януковича і спрямувати їх на потреби оборони та соціальний захист, фракції «Батьківщина» і Радикальної партії — створити в парламенті ТСК для зниження тарифів на комунальні послуги та щодо високопосадової корупції. Водночас загострюється ситуація на східному фронті, не виключено, що готують провокації і ззовні.

Кремль готує сценарій провокацій у Києві на 26 липня

На початку погоджувальної ради лідерів депутатських фракцій і груп, голів парламентських комітетів Голова Верховної Ради України Андрій Парубій знову запропонував не закривати чинну сесію парламенту 15 липня, а продовжити її роботу до осені, 6 вересня, щоб парламент міг оперативно відреагувати на виклики і події, що виникатимуть.

«Наші військові на фронті фіксують активізацію дій з боку російських окупаційних військ та їхніх поплічників, — сказав А. Парубій. — Розвідка доповідає про плани ворога серйозно активізувати бойові дії на фронті в серпні — на початку вересня. Кремль усіма силами хоче дестабілізувати ситуацію в Україні: на фронті, на міжнародній арені та всередині країни. Російські агенти намагаються розсварити Україну з її надійними союзниками. У Кремлі розробляються плани наступальних операцій на фронті».

За словами А. Парубія, ворог розробляє плани дестабілізації ситуації і всередині держави через створення штучної політичної кризи і планує заворушення на вулицях під час хресної ходи в Києві 26 липня, яку організовує одна з релігійних організацій України, стягуючи до столиці велику кількість вірян. «Кремль підготував сценарій провокацій на вулицях Києва 26 липня: до Києва, крім справді мирних вірян, стягуються провокатори із забороненою екстремістською символікою та із символікою країни-агресора, а також послідовники проросійських так званих «казаческіх» організацій та молодики спортивної статури, яких раніше було помічено в рейдерських атаках та провокаціях із захопленням храмів, громади яких добровільно хотіли змінити юрисдикційну приналежність», — застеріг глава парламенту.

А. Парубій закликав керівництво МВС та СБУ провести профілактичні бесіди з ініціаторами запланованих акцій та своєчасно реагувати на намагання спровокувати бійки та безлад.

Освіта не може залишитися без фінансування

Нинішнього тижня парламент планує розглянути низку законопроектів щодо реформування системи освіти. Зокрема, як повідомив перший заступник голови Комітету з питань освіти Олександр Співаковський (фракція Блоку Петра Порошенка), у вівторок планується розглянути базовий закон про освіту, який передбачає здійснення кардинальних реформ: введення 12-річної освіти, реформу структури середніх шкіл, створення численних інституцій — Агентства з якості освіти, кваліфікаційного центру, опорних шкіл тощо.

О. Співаковський запропонував провести в жовтні-листопаді разом із Бюджетним комітетом парламентські слухання про фінансування системи освіти загалом. Парламентарій також наголосив на тому, що потрібно відновити харчування у школах.

Ключовим завданням має бути вступ до НАТО 

Основним завданням України має стати реформування оборонного сектору, досягнення стандартів НАТО і вступ до Північноатлантичного альянсу, — наголосив голова депутатської фракції «Народний фронт» Максим Бурбак.

Політик відзначив, що одним із позитивних результатів саміту НАТО у Варшаві є адекватна оцінка дій російського агресора й ухвалення важливих рішень щодо військово-технічної співпраці України і держав Альянсу. І закликав Верховну Раду зосередитися на фінансуванні оборонного замовлення. «Народний фронт» наполягає на ухваленні законопроекту про спецконфіскацію, і спрямувати 10 мільярдів гривень із конфіскованих грошей на посилення оборони, із них 7 мільярдів гривень — на оборонне замовлення.

Водночас депутат наголосив, що цей закон стосується лише грошей, украдених Януковичем, і діятиме він тільки до 1 січня 2017 року.

Більшість розрахунків ціни на газ узято зі стелі

На погоджувальній раді знову багато говорили про непосильні тарифи. Голова Комітету з питань запобігання та протидії корупції Єгор Соболєв (фракція «Самопоміч») заявив, що більшість розрахунків ціни на газ узято зі стелі. «Більшість людей не зможуть платити за новими цінами, — стверджував він. — Не можна робити мільйони людей отримувачами субсидій, утриманцями. Наша пропозиція: ціни мають бути встановлені з чесним обґрунтуванням кожної цифри, реальні, скільки вони вартують, субсидії мають виплачуватися грошима». Окрім того, фракція «Самопоміч» наполягає:  уряд має запровадити програми енергоефективності й спрямувати кошти на утеплення будинків, заміну вікон, встановлення лічильників. Фракція також пропонує надати НАБУ право на прослуховування так само, як і СБУ, призначити нинішнього тижня новий склад ЦВК.

Голова Комітету Верховної Ради України з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Сергій Власенко (фракція «Батьківщина») звернувся до уряду: чому за собівартості газу вітчизняного видобутку 20 доларів за 100 кубометрів людям виставили ринкову ціну 288 доларів, прирівнявши до німецьких цін? Але в Німеччині спочатку підняли рівень доходів населення і лише тоді підвищили ціни на енергоносії, наголосив депутат.

С. Власенко закликав розпочати реальні політичні консультації щодо тарифів, утворити в парламенті ТСК і спрямувати весь український газ на потреби громадян, зменшити ренту на газ для державного підприємства «Укргазвидобування», що також сприятиме зниженню тарифів.

Лідер фракції Опозиційного блоку Юрій Бойко стверджував, що в Україні виникла парламентська криза, бо парламент не приймає рішення для розв’язання проблем, які справді турбують людей. Він заявив, що фракція готова здати свої 43 мандати, щоб парламент саморозпустився, було призначено дочасні вибори і люди обрали новий склад парламенту.

Лідер фракції Радикальної партії Олег Ляшко вкотре окреслив дві основі проблеми: катастрафічне зубожіння громадян і тарифний геноцид. «Людей змушують платити за європейськими тарифами, коли їм не дали європейські зарплати і пенсії», — наголосив О. Ляшко. Він відзначив, що до зростання тарифів необхідно було 40 мільярдів гривень на субсидії, а після підвищення буде потрібно понад 70 мільярдів гривень, але ці гроші отримають олігархи. Радикали пропонують спрямувати ці гроші не на субсидії, а виплатити людям.

Представник ДГ «Відродження» Олександр Біловол підтримав позицію глави парламенту, що парламент не має права йти на канікули через загострення ситуації на фронті та соціально-економічні проблеми. Він запропонував: поки в парламенті буде створено і діятиме ТСК з питань тарифів, ухвалити мораторій на зростання тарифів на енергоносії та електроенергію до 2018 року.

Уряд готовий відповісти на всі запитання

Голова ДГ «Воля народу» Ярослав Москаленко привернув увагу до такої нової проблеми: з нинішнього року запрацював електронний реєстр нерухомості, але він містить відомості лише з 2013 року. Уже з нинішнього року люди мають сплатити податок на нерухомість за 2015 рік, це — місцевий податок, який іде до місцевих бюджетів і на розвиток громад. Однак оскільки багатьох об’єктів нерухомості, які набуто у власність до 2013 року, немає в електронному реєстрі, багатьом людям не прийшла вимога про сплату податків, а потім прийде повідомлення вже зі штрафними санкціями. Я. Москаленко розповів, що сам не отримав повідомлення про сплату податку за будинок, який він придбав у 2002 році.

Голова Комітету з питань податкової та митної політики Ніна Южаніна (фракція БПП) пояснила: ставка податку цьогоріч не більше, ніж була раніше, — 2 відсотки від мінімальної зарплати, але змінили норми житла, що потрапляє під оподаткування. Раніше підлягали оподаткуванню квартира загальною площею понад 120 кв. м або будинок 250 кв. м, тепер треба платити податок за квартиру понад 60 кв. м, будинок — понад 120 кв. м.
Голова Верховної Ради Андрій Парубій доручив підготувати листа до уряду, щоб розтлумачити ситуацію, яка склалася зі сплатою податку на нерухомість.

Віце-прем’єр-міністр В’ячеслав Кириленко запевнив, що уряд зацікавлений у співпраці з парламентом та коаліцією депутатських фракцій, щоб провести через парламент законопроекти, які «потрібні не урядові, а країні». Він стверджував, що уряд готовий дати відповіді на запитання депутатів щодо тарифів. Однак, за його словами, ситуація з тарифами на газ не настільки проста, як стверджують опозиціонери, бо ускладнена укладеними ще урядом Юлії Тимошенко угодами про постачання газу з Росії за ціною понад 450 доларів.

Голова Комітету з питань правової політики та правосуддя Руслан Князевич заявив, що є загроза недофінансування проміжних виборів до Верховної Ради, які мають відбутися наступної неділі, — бракує коштів на виготовлення виборчих бюлетенів та оплату праці членів виборчих комісій. Парламентарій запропонував невідкладно розглянути законопроект про зміни до держбюджету, щоб його одразу підписав Президент і було спрямовано додаткові кошти на вибори.

Під час погоджувальної ради започатковано нову традицію — виступи експертів. Свою думку щодо процесу децентралізації та проблеми тарифів висловив експерт Реанімаційного пакета реформ.

 

 

Микола Кучер, Сергій Власенко, Єгор Соболєв, Максим Бурбак, В’ячеслав Кириленко.

 

 

Артур Герасимов, Юрій Бойко, Олег Ляшко, Олександр Біловол, Ярослав Москаленко, Дмитро Андрієвський.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.