Ранкове засідання 12 липня

Зранку трибуну парламенту було знову заблоковано — депутати з фракції «Батьківщина», Радикальної партії та частина позафракційних — влаштували сидячий та стоячий протест із вимогами знизити тарифи на комунальні послуги. Але Верховна Рада продовжила розгляд питань порядку денного. Голова Верховної Ради України Андрій Парубій висловив сподівання, що останній пленарний тиждень перед перервою парламент проведе «дуже конструктивно, успішно і результативно».

Глава парламенту привітав бійців 54-ї механізованої бригади, яка зупинила ворожу диверсійно-розвідувальну групу, і в полон було взято двох кадрових офіцерів Російської Федерації, котрі, за його словами, ще раз підтвердили, що «російські війська і російські офіцери перебувають на території України, і що російська армія веде війну проти України, проти Української незалежності». «Наші бійці дали приклад і нам, як треба поводитися під час війни, і як треба відповідати на ті завдання, які стоять перед нами», — сказав А. Парубій.

У порядку денному парламенту справді були важливі законопроекти, зокрема, й ті, що стосуються оборонної сфери та учасників АТО. Для розгляду та ухвалення цих законопроектів опозиційні фракції навіть припинили блокування.

Глава парламенту Андрій Парубій зазначив, що, на жаль, і сьогодні на фронті гинуть наші хлопці, тож безпекові питання не можуть бути предметом політичних спекуляцій, а мають об’єднати увесь сесійний зал.

Одразу за основу та в цілому було ухвалено законопроект про внесення змін до Закону «Про військовий обов’язок і військову службу» (№4689). За словами співавтора законопроекту Альони Шкрум (фракція «Батьківщина») майже 20 тисяч військовослужбовців, які добровольцями пішли на фронт під час першої хвилі мобілізації, а потім уклали безстроковий контракт, досі служать в армії та не можуть розірвати свій контракт і повернутися додому. Законопроект передбачає надати право військовослужбовцям або розірвати контракт, або переукласти його ще на шість місяців, у такий спосіб поставити всіх військовослужбовців у рівні умови. Адже нині наші захисники на фронті укладають строкові контракти — на шість чи 12 місяців.

Народний депутат Тарас Пастух (фракція «Самопоміч») додав, що у 2014 році перші добровольці йшли на фронт, укладаючи контракти «до завершення особливого періоду». І оскільки невідомо, коли завершиться цей особливий період, необхідно надати їм право на демобілізацію. «Ці хлопці нарешті зможуть побачити свої родини, а їхнє місце займуть нові контрактники, яких зараз є досить багато», — стверджував Т. Пастух. Павло Кишкар (фракція БПП) зазначив, що чисельність добровольців на фронті не зменшується, а навпаки — зростає. Але ті бійці, котрі перебувають на фронті понад 18 місяців, мусять мати право завершити військову службу. Законопроект підтримали в цілому 233 народні депутати.

У першому читанні парламент ухвалив проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо генетичної ідентифікації військовослужбовців (№2001а).

Цей законопроект — сумна вимога часу. Адже, як зазначив співавтор законопроекту — народний депутат України Олег Петренко (фракція БПП), нерідко на війні тіла військовослужбовців розриваються, обгорають, пошкоджуються так, що ідентифікувати тіло стає неможливо за допомогою звичайних методів. У зв’язку з цим на території бойових дій та АТО фіксуються факти безвісного поховання загиблих, помилкового поховання під чужим ім’ям. «Військовослужбовці, які віддали життя за свою державу, залишаються самотніми невідомими тілами на полі бою далеко від своїх домівок», — сказав О. Петренко.

Законопроект передбачає створення бази даних ДНК військовослужбовців та застосування аналізу ДНК у разі неможливості встановлення особи звичайними методами.

Народний депутат Ігор Лапін (фракція «Народний фронт») наголосив, що ухвалення законопроекту №2001а щодо генетичної ідентифікації військовослужбовців дасть змогу після ідентифікації загиблих бійців отримати компенсації їхнім сім’ям.

Законопроект №2001а прийнято в першому читанні 253 голосами.

Парламент розглянув і низку екологічних законопроектів. За основу прийнято проект закону «Про оцінку впливу на довкілля» (№2009а-д), спрямований на виконання Україною міжнародних зобов’язань у рамках Конвенції про оцінку впливу на навколишнє середовище в транскордонному контексті (Конвенція Еспоо) та Конвенції про доступ до інформації, участь громадськості в процесі прийняття рішень та доступ до правосуддя з питань, що стосуються довкілля (Оргуська Конвенція), а також імплементацію у національне законодавство положень Директив ЄС.

У першому читанні також прийнято проект закону про стратегічну оцінку (№3259), який також спрямований на адаптацію вітчизняного законодавства до європейських стандартів. За словами народного депутата Івана Рибака (фракція БПП), метою законопроекту є визначення сфери застосування стратегічної екологічної оцінки, встановлення порядку її здійснення, механізму проведення транскордонних консультацій тощо. Стратегічна екологічна оцінка проводитиметься щодо проектів документів державного планування, які підготовлені у сфері сільського господарства, лісового господарства, рибного господарства, енергетики, промисловості, транспорту, управління відходами, використання водних ресурсів, телекомунікацій, туризму, землекористування.

Проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо усунення адміністративних бар’єрів для експорту послуг), ухвалений у першому читанні (№4496), спрямований на розвиток високих технологій. За словами автора законопроекту народного депутата Вікторії Пташник, його розроблено з метою експорту послуг, зокрема, у сфері комп’ютерних технологій і ІТ-галузі. Під час обговорення наводилися такі дані: торік експорт товарів з України впав на 14% порівняно з 2014 роком і вдвічі порівняно з 2013 роком. Тоді як високоосвічені фахівці, зокрема «айтішники», масово виїжджають за кордон, бо там затребувані. Як зауважив голова Комітету з питань промислової політики та підприємництва Віктор Галасюк, ІТ-послуги приносять прибутки до двох мільярдів доларів на рік, однак через недосконалість законодавства ці кошти перебувають здебільшого в тіні, а закон може привести до детінізації галузі.

У першому читанні також схвалено поправки до Закону «Про телебачення і радіомовлення» щодо уточнення умов розповсюдження програм телерадіоорганізацій у складі універсальної програмної послуги», спрямовані на витіснення з вітчизняного телерадіопростору російського контенту.

У цілому прийнято проект закону «Про зовнішньоекономічну діяльність» щодо зменшення дефіциту брухту чорних металів на внутрішньому ринку (№3868) із урахуванням пропозицій Президента — 248 «за».

Під час пленарного засідання народний депутат із фракції «Батьківщина» Іван Крулько повідомив, що у місті Чорноморськ на Одещині було здійснено напад на голову обласної організації «Батьківщина молода» Василя Бугайчука, котрий зазнав вогнепальних поранень. І. Крулько заявив, що цей напад є «не кримінальним, а політичним» і пов’язаний із боротьбою з корупцією.

Факт

У Збройних Силах США існує сховище зразків біологічного матеріалу для ідентифікації останків, де зберігаються зразки ДНК усіх осіб, які вступають на військову службу та колись призивалися. А також діє Лабораторія з ідентифікації ДНК. Так забезпечується встановлення особи військовослужбовця за будь-якого ступеню пошкодження тіла.

 

 

Під час блокування трибуни.

 

 

Віктор Развадовський, Юрій Павленко, Віктор Король.

 

 

Оксана Сироїд, Олександр Опанасенко.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.