У Дніпрі активісти оголосили війну амброзії та обіцяють платити по гривні зі кілограм вирваного з корінням небезпечного бур'яну.

 

Нині рослина-алерген заполонила не тільки пустирі та звалища, а й парки, дитмайданчики. Як розповів журналістам представник ГО "Екорада Дніпра" Юрій ОСТАПЮК, проблему навряд чи вирішиш за рік. Тож громадські діячі виступили з ініціативою збору цього бур'яну. Для Дніпра така ідея -- не нова, її кілька років тому реалізовували інші.

 

У групі на Фейсбуку вже розмістили адресу, куди нести рослини, телефон для довідок і певні правила (кущі мають бути вирвані з корінням, зв'язані у снопи). У найближчих до пункту приймання житлових масивах розповсюдили близько тисячі листівок. Розраховуватись обіцяють на місці. Триватиме акція з 12 липня по 1 серпня, на неї планують витратити 30 тис. грн.

 

До корисної ініціативи Юрій Остапюк пропонує приєднатися бізнесменам, громадськості. Зробити це можна різними способами -- організувати суботники на прибудинкових територіях, відкрити ще один пункт приймання, допомогти з оплатою за вирвані рослини тощо.

 

За словами заступника начальника управління охорони навколишнього середовища департаменту транспорту та охорони навколишнього середовища міськради Ірини Козлової, в області амброзія нині займає площі приблизно у 195 тис. га. Дія останньої міської програми боротьби з цим бур'яном закінчується саме цьогоріч. Документом, зокрема, передбачалося укладення мапи розповсюдження рослини-алергену.

 

Галина НЕРЕТІНА.

 

Дніпропетровська область.

 

Голос України